0

Р айън Нелсън пръска тонове "магически прах" във фермата си близо до Кълрос, Шотландия. Прахът е натрошен базалт – вулканична скала, която може да се намери в изобилие в кариери в цялата страна, съобщава Би Би Си. Магията идва от способността на базалта да улавя въглеродния диоксид от атмосферата и да помага на културите да растат чрез процес, известен като подобрено изветряне на скалите. Прахът се дава на фермерите безплатно от компания, която се надява да премахне милиони тонове въглероден диоксид от атмосферата.

Реклама

Райън разбира за процеса, след като забелязва реклама в списание за земеделие. В нея се търсят доброволци, които да позволят скалата да бъде разпръсната върху земята им. Фермерът си спомня, че е видял водещия Джим Маккол да го прилага върху почвата в телевизионно шоу преди около 20 години. Райън отбелязва: „Реколтата от плодове и зеленчуци, която той получаваше от тази ферма, беше забележителна.“ Освен че съхранява въглерод, базалтът е показал в опити, че подобрява както добивите, така и качеството на пашата. Вместо да улавя въглерод в продължение на хилядолетия, той използва естествен процес на изветряне и го ускорява. Скалата се натрошава, за да се увеличи максимално излагането й на елементите, когато се разпространи върху земеделска земя.

Когато вали, водните капчици абсорбират малки количества въглероден диоксид от атмосферата, докато падат на земята. След като дъждът падне върху скалата, възниква химическа реакция, която втвърдява въглерода и го премахва от атмосферата. Компания, наречена Undo, сега предлага базалт безплатно на фермерите и изпраща свои собствени изпълнители да го разпръснат върху земята. Тъй като улавя въглерод, процесът се финансира от въглеродни кредити, които големите компании купуват, за да компенсират затоплящите планетата емисии на парникови газове. British Airways, Microsoft и McLaren Racing са сред финансиращите проекта.

Климат

Ксинран Лиу, директор на науката и изследванията в Undo, го описва като трансформираща мярка в борбата срещу изменението на климата. Той каза: „Това е най-мащабната технология. Имаме огромни залежи от скали в световен мащаб, готови за работа, и имаме земеделски земи на всеки един континент. Всичко това означава, че бихме могли да постигнем милиарди тонове отстраняване на въглероден диоксид в много кратък срок за климата“. Той казва, че силициевият диоксид може да се намери по целия свят, така че не е необходимо да се транспортира на дълги разстояния. Това също е страничен продукт от индустрията за инертни материали, която добива скали за използване в строителството на пътища. Компанията казва, че иска да разпръсне достатъчно скали до следващата година, за да премахне милион тона въглероден диоксид от атмосферата.