0

Б ритански фермери позволяват земята им да се наводни, за да спасят от водната стихия населените места в близост, съобщава Би Би Си.

Андрю Бленкирън, чието стопанство се намира близо до Тетфорд в графство Съфолк, обяснява, че река Блек Бърн е излизала от коритото си няколко пъти през последните месеци.

По думите му, като задържат водата в пасищата, стопаните могат да предотвратяват наводнения в населените места.

Бленкирън посочва, че е получил малка компенсация от правителството, но в същото време смята, че за фермерите трябва да се отделят още средства.

„Зад мен има около 100 наводнени акра, на които обикновено пасат овце. По-натам има още 300-400 акра под вода“, казва фермерът. По този начин е избегнато наводняването на Тетфорд.

Призив

Бленкирън призовава правителството и екологично ориентирания бизнес да помогнат за финансирането на мерки за повишаване на ефективността на селскостопанската земя за съхранение на вода. По думите му вече са налице ползи за фермерите, тъй като наводнената земя ще бъде готова за паша на добитъка през лятото. Събраната вода също така може да бъде изпомпана за напояване на нивите през сухите месеци, добавя той.

Националният съюз на фермерите обяви, че тези, които целенасочено наводняват земите си, за да предпазят хората и имуществото им в населените места, правят добро за обществото. Но браншовата организация в същото време помоли за повече подкрепа, включително от страна на Агенцията по околна среда.

Грант

Деби Уилкинд, която е собственичка на ферма в близост до Глостър, също е сред стотиците фермери, които оставят част от земята им да бъде наводнена, за да предпазят населените места. За да остави една трета от земята й – около 121 хектара, да бъде залята, тя получава грант от правителството.

„По този начин се поема натиска от речните води и се спасяват имотите под нас“, казва тя.

Вместо да вдига бариери в опит да отблъсне водата, тя поддържа пасища с трева и сено, които няма да бъдат унищожени като полските култури. По думите й, пасищата, които се наводняват, са пълни с всякакви представители на дивата природа.