Н а фона на спад на реколтата от царевица и ниски цени все повече американски фермери се ориентират към агротуризма, за да компенсират загубите от производството. За последните пет години се наблюдава ръст на отдаваните под наем фермерски жилища и кемпери с цели 77%. Според данни на irDNA това е с два пъти повече от увеличението при отдаването на общите обяви, отбелязва Ройтерс.
Значителен ръст в отдаването на жилищни площи под наем от американски фермери са отбелязали и някои от най-големите платформи като Arbnb, HipCamp, Harvest Hosts и The Dyr.
Ремарке
Една от фермерките, впуснали се в агротуризма, е Брит Томпсън от Уисконсин, превърнала старо ремарке в място за отдаване през платформата Airbnb, за да привлече хора от градовете, които искат да прекарат свободното си време в провинцията.
Нейните гости предлагат стабилен поток от приходи на фона на все по-нестабилно селско стопанство. Агротуризмът привлича все повече фермери със своите перспективи, като по оценки на американския департамент по земеделие секторът се оценява на 4,5 млрд. долара. Така на фона на намаляващи приходи на американските ферми бурното развитие на агротуризма може да се окаже спасителен остров за земеделските производители зад Океана.
За тях става все по-трудно да излязат на печалба в производството на царевица и соя, след като цените на тези култури стигнаха до четиригодишно дъно през миналата година.
Агнешко
Приходите от отдаването на пригоденото за нощувки ремарке далеч са надминали очакванията на Томпсън и реализираните от нея печалби от продажбата на агнешко и овче месо на потребители и ресторанти. Свободно скитащите котки в нейния имот вече са свикнали със звука на гумите на гостите, които хрущят по чакълестата алея, и тичат към онези, които носят допълнителен доход – и допълнителна обич.
Гостите пристигат почти всеки уикенд по време на пиковия й сезон, привлечени от изворните и богати на пъстърва потоци в района, залесените туристически пътеки и незамърсеното нощно небе. Резервациите на Томпсън са регистрирали ръст особено по време на пандемията, когато животът в големите градове е бил парализиран.
Индустрията се движи от желанието на все повече хора да се откъснат от градския начин на живот
Агротуризмът процъфтя по време на COVID, тъй като хората избраха да почиват във ферми и в селските райони, привлечени от обещанието за социално дистанцирани забавления в провинцията. Оттогава индустрията продължава да расте, движена от нарастващия брой градски жители, търсещи спокойствие и уединение и фермери, търсещи допълнителни начини да осигурят на своите стопанства така необходимите пари.
Професор
„Сега, когато се върнахме към нормалността, хората все още си спомнят тези преживявания и дори вече са ги превърнали в част от своите семейни традиции“, смята Сузи Шпарк, директор на Международната асоциация за агротуризъм.
Според Лиза Чей, професор от университета на Върмонт, около 7% от стопанствата в САЩ предлагат възможности за агротуризъм, като към него се включват предлагане на различни продукти. Повечето фермери са увеличили приходите си с между 25 и 100 хил. долара годишно, като има потенциал за увеличаването им до 1 млн. долара чрез услуги, свързани с агротуризма.
Приходите от агротуризъм са добре дошли за фермерите зад Океана на фона на намаляващо производство, ниски цени на продукцията, високи лихви и разходи за семена и торове, смятат експерти.
Земеделският сектор е в рецесия
Според американското статистическо бюро земеделският сектор в страната се намира в рецесия, а според USDA през 2022 година доходите от земеделие са регистрирали рекордно висок спад от 23%.
Въпреки че се очаква приходите от земеделски стопанства в САЩ да се подобрят тази година, подемът до голяма степен се дължи на помощта от федералното правителство. Приходите от продажба на реколта продължават да намаляват.
Тази година може да донесе допълнителни финансови трудности за фермерите, ако търговските войни с Канада, Мексико и Китай се удължат.