0

С ъюзът на дребните фермери и животновъди в Испания се яви на изслушване в Националния съд по делото за “Млечния картел”, който ще прецени “незаконното” поведение на млекопреработвателните предприятия при определянето на цените, което има ефект да навреди на фермерите и да максимизира печалбите им, съобщи специализираният сайт Овцевъд и Козевъд.

Съюзът от години се бори да признае правото на първичния сектор да получава справедливи цена за млякото, което произвежда. Борба, която напредва въпреки пречките, които отговорните за дисбаланса във веригата на доставки се опитват да въведат.

“Днес искаме това незаконно поведение на млекопреработвателите да бъде признато в съда, за да могат да бъдат инициирани процедурите за предявяване на искове за финансовите щети, причинени на земеделските производители”, заявява генералният секретар на асоциацията Роберто Гарсия.

Организацията изчислява, че щетите, причинени на фермерите от несправедливата цена, са надхвърлили 2,6 милиарда евро. Съюзът на дребните фермери и животновъдите в съдебното заседание обясни, че индустриите плащат на животновъдите цена с 10-15% по-ниска от тази, съответстваща на пазарната ситуация. Плюс лихвите за просрочие за повече от двадесет години неплащане вземанията могат да възлизат на повече от 600 милиона евро.  Общо претенциите на засегнатите фермери биха надхвърлили 1,2 млрд. След като бъде потвърдено в националния съд, че е имало фиксиране на цените, тогава съюзът ще започне производство, така че повече от 7000 засегнати земеделски стопани да могат да започнат процес на претендиране за неплатените суми.

През 2015 г. Националната комисия за пазари и конкуренция глоби испанската млечна промишленост с почти 90 милиона евро за неконкурентни практики.