0

З вучи невероятно, но дръжките от череши могат се оказват отлична възможност да си подквасиш кисело мляко. При това не само от животински произход, но и от мляко от кашу. Точно такава алтернатива на млечния продукт може да се намери на фермерския пазар пред Министерство на земеделието на щанда на Донка Лозева.

Изтощение

Тя от три месеца притежава цехче за веган продукти в Перник. Решава да смени посоката на живота си, след като се оказва, че не може вече да консумира любимите си сирена и кашкавали. Всъщност това е била основно храната й няколко години преди това, докато е била мениджър производство на компания, която прави костюми за кинопродукции. Работех непрекъснато, много често без почивка. Творческа, интересна и вдъхновяваща дейност, но изтощителна, разказа тя. Работили и за Джанет Джаксън, за филмовата продукция Дюн и др. Отделно са шиели уникални и ексцентрични костюми за пазара, предназначени за хора с по-екстравагантен вкус. Понякога забравях да се храня и когато огладнеех, изяждах парче кашкавал. Един ден почувствала неразположение, имала болки в стомаха и се наложило да посети лекар. Първият съвет беше, че трябва да спра млечните продукти, спомня си Донка. И тъй като много ги обичала, започнала да чете и се интересува от възможностите за алтернатива. Това, което намирала в магазините, не я удовлетворявало и затова започнала да експериментира със свои рецепти.

Приятели

Така се стигнало до сирена тип тофу и напитки, тип кисели млека от мляко от кашу. Предложила на приятелите си да пробват новата й храна. Те толкова се впечатлили, че я подтикнали да започне да ги произвежда и да ги продава на хора, които имат сходни проблеми. Така оставила киното зад гърба си, теглила кредит, намерила цехче в Перник и започнала.

Прокотол

Подквасила първото си ”кисело мляко” с дръжки от череши и веднага го занесла за проба в лабораторията на държавната фирма ЕлБи Булгарикум. Вече притежава протокол, който стои на щанда й, че продуктът съдържа известната бактерия лактобацилус булгарикус, както и стрептококос термофилус. Всъщност това е единственият известен веган продукт, който има киселинност подобна на киселото мляко.

На щанда може да се види и продукт, който прилича на боза. Всъщност е сладка напитка с ядки, ягоди, инулин и фруктоза, тип айрянче, но много от клиентите го оприличават на кефир. Той също е приготвен с дръжки от череши. От заквасеното кашу има и сладък десерт със стафиди, без захар, в който при направата се поставя канела, която после се изважда, но ароматът й остава.

Самардала

В цехчето майсторят и „прясно сирене” от соя, което е тип тофу, но е различно от това, което се предлага в търговската мрежа, защото е овкусено със зехтин и самардала. Производителите се стремят да поддържат текстурата фина и мека, така че да напомня на прясно сирене. Донка работи със соя, която не е ГМО и е от български производител.

Семки от тиква

Един от хитовите продукти е апетитна зелена плочка, залята със зехтин, която напомня за зелено сирене. Тя е от тиквени семки и е алтернатива на сирената от мляко. Поднася се върху хлебче с неутрален вкус, така че да не се бие с този на семките и самардалата. Белтъкът на алтернативата на меките сирена се пресича с лимонов сок. Остатъчният продукт, точно като технологията при класическото сирене от мляко, прилича на извара. От него пък в цехчето правят подобие на сиренето тип котидж. При него ядковият вкус е по-силно изразен. Може да се обърка с майонеза или се добави зехтин или шарлан при консумация.