0

Ф ранция отново ще се изкачи на върха като винопроизводител №1 в света, измествайки Италия, която има по-малка реколта от грозде тази година, съобщи „Евронюз“.

През тази година френското производство ще възлезе на 46 милиона хектолитра, ниво, сравнимо с постигнатото през 2022 г. и с 3% по-високо спрямо средното в периода 2018-2022 г., посочва френското министерство на земеделието.

Междувременно италианското производство се очаква да се свие до около 43 милиона хектолитра, в сравнение с 50 милиона хектолитра предходната година.

Италия е производител на вино №1 в света от 2007 г. насам, с изключение на 2011 и 2014 г., сочат данни на Международната организация по лозята и виното.

Причини

Тази година обаче италианските лозя са били силно засегнати от мана. Причините за спада са и климатични, като редуването на лошо време с горещи вълни е свило производството с около 14%, а в Южния централен район – с 50%. Въпреки това остава надеждата, че благодарение на мекото и сухо време през този месец качеството на реколтата ще бъде добро, благодарение на липсата на влага и високите температурни амплитуди през деня и нощта.

Ситуацията във Франция е различна за отделните масиви. В Бордо и Северозапада производството е надолу заради мана и горещите вълни, а в Лангедок и Русильон – заради сушата. На другите места ситуацията е добра.