0

Ф ранция трябва да намали парниковите газове, за да посрещне ангажиментите си, свързани с климатичните промени.

Наскоро френското правителство обяви план да ускори свиването на емисиите. Целта е намаление с 50 на сто към 2030 спрямо нивата от 1990 г.

Част от този план е свиването на емисиите от земеделието с 20 процента в същия период. Липсват обаче детайли как ще бъде постигнато това, съобщава euronews.com.

При наличието на 17 милиона крави животновъдните ферми във Франция допринасят за половината от емисиите в земеделието. Техният дял в общите емисии на страната е 12%.

Наскоро излезе доклад с план за орязване на емисиите във всички сектори. Министерството на земеделието трябва да изработи стратегия за намаляване на емисиите от метан, което е свързано с редуциране на броя на говедата. Министерството предлага стадото да бъде свито от 17 на 15 милиона говеда през 2035 г., след това до 13,5 милиона към 2050 г. Смята се, че дори тогава Франция ще продължи да произвежда достатъчно месо, за да изхранва населението си, без да се налага внос, като същевременно се препоръчва консумация на не повече от 500 грама седмично.