0

З амразяването може да помогне за унищожаването на някои бактерии и микроби и работи за убиване на паразити, но не убива салмонела. Салмонелата и повечето други бактерии преминават в латентно състояние при замразяване, но ще се активират отново, когато храната се размрази.

Салмонелата е широко разпространена бактерия, която живее в червата на животните и инфекцията се разпространява, когато човек яде храна или пие вода, замърсена с изпражнения, съдържащи салмонела.

Ако се разболеете от салмонела, това може да се превърне в сериозно заболяване и да доведе до дехидратация.

Въпреки това понякога тези, които са заразени, не проявяват симптоми, а живеят като носители.

Ако месото е замразено правилно, тогава всички паразити или яйца, които съдържа то, ще бъдат убити, но трябва да е във фризера поне седмица, съветват от Гответе правилно.

Виновник

Има няколко различни видове храни, които могат да съдържат салмонела. Пилешкото често е основният виновник за пренасянето на салмонела. Другите храни с потенциална опасност са сурови домашни птици, недостатъчно обработено месо и птици, сурови яйца, недобре сварени яйца. Това включва и тестото за бисквитки със сурови яйца, затова не го опитвайте сурово. Зеленчуците и плодовете, както и преработените продукти като ядки или дори храна за домашни любимци, също могат да съдържат салмонела и в някои ситуации можете да се разболеете от тези храни, но това не е толкова често, колкото сурово или недостатъчно обработено месо или яйца.

Висока температура

Салмонелата се разпространява чрез изпражнения, така че трябва да е закон да си миете ръцете след тоалетна, контакт с домашни любимци и други животни и след боравене със сурови храни.

Най-добрият начин да убиете салмонелата и други бактерии е да готвите на висока температура. Избягвайте да съхранявате храна или да готвите в опасната зона, която е между 50-60°С. В този температурен диапазон бактериите се развиват.

2 часа стигат

Поддържането на правилна хигиена на храната в кухнята е друг начин да предотвратите разпространението на салмонела във вашия дом и храна.

Освен да миете ръцете си често, не забравяйте да миете дъските за рязане и всички ножове и прибори, които могат да влязат в контакт със сурово месо и сурови яйца, както и всякакви други храни, които може да са замърсени.

Добра идея е да държите отделна дъска за рязане на сурово месо и плодове и зеленчуци само за да намалите вероятността от кръстосано замърсяване.

Добре е да съхранявате суровото месо отделно от другите хранителни продукти в хладилника. Не трябва да оставяте месо или други храни, които са изложени на риск от инфекция със салмонела, на стайна температура за повече от 2 часа. След 2 часа бактериите могат да се размножат бързо и рискът от хранителни заболявания нараства.

И сварено може да се зарази

Ако сте оставили пилето навън при топло време и са минали 2 часа, го гответе, вместо да го замразявате. Ако са минали над два часа, по-добре го изхвърлете.

Ако сте сготвили пилешко месо на висока температура, то би трябвало да не съдържа салмонела повече. Въпреки това, ако оставите варено пиле на плота твърде дълго, има вероятност то да се замърси отново.

Освен това има вероятност пилето да влезе отново в контакт с бактерията салмонела, ако има кръстосано замърсяване със сурово месо или яйца.

Поради тази причина не трябва да оставяте приготвена храна на плота твърде дълго и трябва да спазвате правилната хигиена в кухнята, за да намалите шансовете за кръстосано замърсяване.