0

Н ова мода сред любителите на здравословния начин на живот е отглеждането на тибетски гъби или тъй наречените кефирни гъби. Те се използват като основа за приготвянето на млечния продукт кефир. Той помага при редица заболявания на белите дробове, бъбреците, черния дроб, стомаха и др. Самата гъба не се яде. Продуктът от нейната ферментация се пие с терапевтични цели, за профилактика на заболявания, а и е съставка в различни ястия.

Експерти предупреждават да бъдем внимателни, защото в някои случаи може да се алергизираме тежко от продукта.

Продажби

В момента в интернет има бум на обяви за продажба на кефирни гъби, като цените им тръгват от 5 лв. и стигат до 30 лв.

За да отгледате кефирна гъба у дома, ще трябва да си осигурите пълномаслено мляко, буркан и марля. Около 30 грама кефир се пълни с мляко. Контейнерът се изважда на тъмно, проветриво място, най-добре на балкона, съветват експерти. Покрива се с марля, но не се затваря с капак. Ферментацията става за 24 часа.

Полученото вещество се филтрира и излиза на зрънца. Те се измиват под течаща вода и се поставят в чист буркан, пълен с мляко, на стайна температура.

Отглеждане

Отглеждането продължава, докато гъбата достигне голям размер.

Може да я съхранявате сушена или в млечен разтвор при температура 4 градуса, като всяка седмица млякото трябва да се сменя.

За да изсушите кефирните зърна, първо трябва да ги измиете със студена преварена вода и да ги подсушите. Поставете ги в марля или салфетка за няколко дни на стайна температура. След като изсъхнат, придобиват жълтеникав цвят. Може да ги съхранявате в хладилника или на студена тераса в найлоново пликче, поръсени със сухо мляко.

Специалисти предупреждават, че когато приготвяте кефир, не трябва да ползвате метални съдове.

Забравете алкохола

При лечение с кефирна гъба задължително трябва да спрете алкохола, съветват експерти. Важно е да знаете също, че за да има ефект, кефирът трябва да се пие сутрин преди закуска и около половин час преди лягане вечер. Кефирът е най-добрият приятел на стомашно-чревния тракт, казват запознати. Причината е, че полезните микроорганизми, които се съдържат в него, влияят добре на храносмилането и помагат при стомашно-чревни оплаквания. В големите количества кефир има пробиотици, които лекуват диария. Кефирът е подходящ за консумация и в случай че имате проблеми със стомаха след прием на антибиотици, уточняват още експерти.

Помага при десетки заболявания

Кефирът помага при десетки заболявания. Това са установили производители на полезната напитка. Според тях млечният еликсир е идеален за хора с онкологични заболявания, алергии, диабет, белодробни и чернодробни проблеми, бъбречни заболявания, възпаления. Освен че подсилва имунната система, напитката може да нормализира кръвното налягане и има успокояващ ефект. Производители твърдят, че може да излекува безсъние и депресия. Въпреки полезните свойства са възможни и странични ефекти, предупреждават експерти. Възможни са алергични реакции, както и временни проблеми със стомаха и леко напрежение в бъбреците и черния дроб. Затова с нищо не бива да се прекалява и задължително трябва да се обсъди с лекаря ви, допълниха специалистите.