0

Л етни луковици като далия, гладиоли, бегония, алиум и канна се садят през пролетта, когато почвата започне да се затопля.

Най-подходящо за засаждане е времето, когато температурата на почвата достигне 13°C. Ако луковиците се засадят в по-студена почва, няма да се “събудят” и може да изгният. Най-добре е луковиците да са сухи при садене, съветват специалистите от botanika.bg.

Ако ще садите миналогодишни луковици, направете го в по-топло време.

Избор

Подберете свежи луковици. Летните луковици се продават още от най-ранна пролет, когато са в период на покой. Луковиците са годни, ако са твърди, нямат следа от загниване или мухъл. Правилото е: Колкото по-едри луковиците, толкова по-големи цветовете!

Различните луковици имат нужда от различен тип почва, но като цяло летните луковици обичат топли и слънчеви места. Добре отцедената почва е важна, за да не загният луковиците. Ако почвата ви е тежка или глинеста, сложете 1-2 кофи едър пясък на кв. м. Добавяне на органична материя също ще подобри дренажа.

Начин

Изкопайте дупка за всяка отделна луковица или оформете леха за повече луковици. Поставете луковиците внимателно, без да ги притискате. Уверете се, че растежната пъпка сочи нагоре. Засипете с пръст и леко утъпкайте мястото. Ако искате да пресадите в двора саксийно отгледани луковици, изкопайте дупка със същия размер като саксията. Важно е да пазите корените и да им осигурите достатъчно място, за да се разположат. Правилото е, че луковицата трябва да се пресади на същата дълбочина като в саксията. Много летни луковици са подходящи за отглеждане в саксии, особено тези с по-нежна надземна част.

Дълбочина

Използвайте всяка луковица като отправна точка и я засадете на дълбочина 2 пъти диаметъра й. Оставете разстояние от 2 или 3 пъти диаметъра й до следващата луковица. Когато луковичните цветя пораснат, можете да ги подхранвате със специализиран тор за луковични цветя, за да удължите цъфтежа им.

Изваждане

Повечето летни луковици не са зимоустойчиви и трябва да се вадят от земята преди първите слани. Луковиците се съхраняват най-добре, когато са сухи. Отстранете полепналата пръст и отрежете изсъхналите листа. Оставете ги на проветриво място за една нощ, за да изсъхнат. Съхранявайте луковиците в хартиени пликове или в съдове със сух пясък в помещения с плюсови температури.