0

П роменливото време и валежите ще продължат и през тази седмица, съобщиха метеоролози. Има голяма опасност градушки да съсипят реколтата от череши, а честите валежи ще повишат риска от зарази за различните култури. Това става ясно от агропрогнозата на Драгомир Атанасов от Националния институт по метеорология и хидрология.

Влагозапаси

Регистрираните значителни валежни количества в западната половина от страната, между 30-70 l/m2, поддържаха високи нивата на почвените влагозапаси при пролетните култури. Падналите на места в полските райони от страната интензивни валежи и градушки през изтеклия период създадоха условия за нанасяне на допълнителни повреди по земеделските култури, коментира агрометеорологът. Според прогнозата му през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време с чести валежи. През втората половина от периода се прогнозира съществено повишение на температурите и ускоряване на вегетационните процеси. При пшеницата ще се наблюдават фазите млечна и восъчна зрелост – агростанции Силистра, Кнежа, Сливен. При ечемика ще се наблюдава фаза восъчна зрелост – Карнобат, Сандански, Пазарджик. При царевицата ще продължи да протича фаза листообразуване. При посевите със слънчоглед в южните райони от страната ще се наблюдава образуване на съцветията – Пловдив, Хасково, Любимец.

Проблем

Според очакванията дъждовете ще са проблем за голяма част от културите в страната. Честите валежи през периода ще повишават риска от зараза и разпространение на гъбни болести – кафяво гниене по костилковите овощни видове, струпясване по семковите, мани по зеленчуковите култури и лозата. Неустойчивото време ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания. Прогнозираните на места интензивни валежи и градушки отново ще застрашават земеделските култури от повреди – полягане на посевите с пшеница и ечемик, механични повреди по трайните насаждения и влошаване качеството на зреещата реколта от череши.

Слънце

Според метеоролозите цялата седмица ще бъде слънчева, но всеки ден ще вали. Без дъжд ще бъдат само вторник и петък. Обилни превалявания с гръмотевици се очакват в сряда почти в цялата страна. Сухо ще е единствено в Смолян и Кърджали. Живакът ще се движи между 28 и 32 градуса максимални температури. Най-топло ще бъде в Силистра и Добрич, където се очакват 33-градусови жеги. Минималните ще бъдат между 9 и 14 градуса, като най-студени ще са сутрините в Смолян и Перник.