0

П ри повечето от зеленчуковите култури разсадът е уязвим само през първите 2-3 седмици от покълването. Това е времето, в което новопоникналите растения могат да страдат от прегряване, преполиване, недостиг на светлина или гъбични заболявания. Понякога листата се свиват и изсъхват без видима причина, а в действителност те са няколко.

Според Синор.бг има няколко причини за загуба на разсада.

Сечене

Един от вариантите е, когато голяма част от новопоникналите растения внезапно повяхват и умират. Ако преобладаващата част или всички млади растения паднат и умрат за една нощ, тогава опциите не са много – сечене на разсада или вертицилийно увяхване.

Калиев перманганат

Причинява се не само от заразена с патогенни гъбички почва, но и от висока влажност или ниска температура.

Какво е решението? Болните растения не могат да бъдат излекувани и спасени, а оцелелите спешно трябва да бъдат „евакуирани“ на безопасно място – в нови контейнери (най-добре в отделни). При тези заболявания е по-лесно да се предотвратят проблемите, отколкото да се води борба след това. Затова задължително правим обеззаразяване на семената и почвата или заселване в нея на триходерма, защитаваща растенията от почвените фитопатогени.

След поява на заболяването разсадът трябва да се полее с разтвор на калиев перманганат, да се намали поливането и да се посипе с охладен пясък, чиято дебелина на покритието е 3-5 сантиметра.

Като профилактично средство към почвената смес може да се добави до 30% перлит. Това ще осигури на растенията качествен дренаж и достъп на кислород, което ще намали причините за гибелта на разсада.

Листата съхнат

В случаите, когато листата се свиват и изсъхват, причините са няколко. Растенията обикновено свиват листата си, за да съхранят влагата. Осветителни тела за доосветяване, поставени в близост до разсада или проникването на горещ и сух въздух, могат да бъдат основна причина за това.

Решението е в отстраняване на причините и създаване на благоприятни условия за развитие на разсада. Полезно е растенията да се напръскат с имуноцитофит или друг подходящ растителен стимулант.

Белокрилки

Когато листата повяхват и се отпускат на вече поотрасналия разсад, най-честата причина за това са вредители. Те може да са листни въшки, акари, трипси, белокрилки и др. Тук на помощ може да дойде лупата или друг оптичен инструмент, но е важно да установим причинителя. Решението е измиване на листата и пръскане с инсектициден сапун или друг подходящ препарат в зависимост от причинителя. Не е излишно и обработване на почвата.

Когато не се установи наличие на вредители, а има свиване на листата, тогава причината може да се дължи на преполиване. Необходима е проверка на дренажните отвори и осигуряване на свободно оттичане на водата от контейнерите.

Силната светлина – пряка слънчева или от допълнително осветление, също може да бъде причина.

Промиваме почвата при азотен излишък

Върховете на листата на разсада сменят цвета си и изсъхват.

Най-напред върховете, а по-късно и целите листа пожълтяват, потъмняват, след което изсъхват. Това обикновено сигнализира за прекомерно торене, а при тъмни листа за азотни излишъци.

Решението е промиване на почвата с повече вода и осигуряване на оттичането й. Така ситуацията може да се овладее. При тази процедура трябва да се следи стриктно за оптималната температура, която за отделните култури е различна. При проветряване е необходимо да не се допуска преохлаждане и излагане на разсада на течение.