0

Х ризантемите са символът на есента.

Тяхната популярност сред градинарите има лесно обяснение. Изискват малко грижи, запълват красиво пространството със своите червени, оранжеви, жълти и пурпурни цветове.

Но колко пъти сте купували саксия с хризантеми и не дълго след това сте ги изхвърляли? Няма ли да бъде хубаво, ако цветовете издържаха по-дълго? Наистина е жалко тези красиви цветя да бъдат изхвърлени в кофата за боклук, вместо да красят градината ви следващия сезон.

Повечето хора не разбират, че са необходими съвсем малко усилия да ги запазят през зимата, за да могат да им се радват и следващата есен.

Стъпки

Ако искате хризантемите да продължат да изглеждат добре, дори след като дърветата са вече с окапали листа, трябва да направите следните няколко неща.

Първата стъпка е при самото закупуване на хризантемите. Наистина много е хубаво да се сдобиете с красиви цветове, които веднага да внесат красота в градината ви. Но ако искате да им се радвате по-дълго, изберете цветя, които са още на пъпки. Пъпките трябва да са добре затворени. Може единствено леко да се вижда цветът им. В краен случай може да има и няколко отворени цветове, ако наистина държите да видите как ще изглеждат хризантемите разцъфнали.

Наведнъж

Хризантемите разцъфват всички наведнъж и издържат известно време. Ако изберете цветя с неразтворени пъпки, те ще се отворят едновременно и ще красят градината или терасата ви дълго време.

Ако искате цветове през цялата есен, изберете смесен вариант – част от цветовете са разтворени, другите са още пъпки.

Виждали ли сте как на слънце и дъжд материалите избледняват с времето. Същото се случва с хризантемите, ако са изложени на твърде много дъжд и слънце.

Продължителните дъждове буквално отмиват цвета на хризантемите. Някои могат да станат напълно бели, други да придобият пастелен оттенък. И при двата случая няма вече да имате ярките топки в градината, на които сте се надявали.

Така че ако прогнозата е за дъждовно време, най-добре намерете на хризантемите заслон.

Слънце

Пряката слънчева светлина пък ще ускори цъфтенето на цветята. Затова им намерете място с директна слънчева светлина само за няколко часа на ден. На терасата е много подходящо. Но всяко място с шарена сянка също ще удължи живота на тези цветя.

Друг фактор за удължаване на живота на хризантемите е редовното поливане. Много е важно да не ги оставяте на сухо дълго време. Препоръчва се да ги поливате всеки ден, като добавяте във водата и малко течен тор. Ако есента се падне слънчева, суха и топла, както е сега, добре е да ги поливате два пъти седмично. Помнете, че колкото повече са цветовете, толкова по-малко е почвата спрямо големината им и тя изсъхва много по-бързо, отколкото си представяте.

Сухо

Само ден или два засушаване на почвата са достатъчни на хризантемите да увехнат. Важно е да помните да поливате директно на нивото на почвата, а не отгоре.

Хризантемите могат да презимуват. Но с идването на първия сняг много често можете да видите край кофите за боклук изхвърлени саксии с тези есенни цветя. Това обаче може да се избегне.

Хризантемите са на второ място сред сезонните цветя, които най-често свършват в кофата за боклук. Можете обаче да ги спасите и да се радвате на цветовете им и следващата година. Презимуването е много лесна задача.

Ако искате да им се радвате и догодина, имате три опции. Всички те обаче започват с отрязването на растението на височина около 10 сантиметра в момента, когато започват да прецъфтяват.

В земята

Презимуването в земята вероятно е най-лесният начин да ги запазите. Дори не е нужно да ги вадите от саксията. Просто изкопайте дупка с големина, в която саксията може да се вмести и поставете растението така, както е в съда, в земята. Насипете малко почва по краищата на саксията и около стъблото на растението и това е всичко. Хризантемите по естествен път ще изпаднат в покой със захлаждането на времето и скъсяването на деня. Когато това се случи, не е необходимо да се притеснявате за поливане.

До сграда

Вторият начин е, като намерите на хризантемите място до сграда, която е огрята от слънцето целия следобед. Растението ще „попива“ от излъчената от сградата топлина, което ще предпази корените му от измръзване. За допълнителна защита можете да сложите и мулч.

И последната опция – ако на вас ви е студено, и на тях им е студено, приберете ги вътре. Домът ви обаче е твърде топъл за хризантемите, а целта ви е те да изпаднат в покой. Поставете ги в неотопляем гараж или градинска лятна кухня. Трябва да сте сигурни, че не ги огрява слънце, а са на тъмно. Това ще даде гаранция, че ще изпаднат в покой.

Поливайте растението веднъж месечно. Трябва да овлажнявате достатъчно почвата, така че водата да стига до корените. Но важното е корените да не подгизват, за да не загниват или да не започне отново вегетация.

Затопляне

Каквато и опция да изберете, след идването на пролетта растението се събужда и започва да расте. Тогава трябва да го пресадите в свежа нова почва. В късното лято го подхранете, за да стимулирате цъфтежа. Торът трябва да е богат да калий.