0

В исоките температури през първото и началото на второто десетдневие на април, отсъствието на валежи и активната вегетация на земеделските култури доведоха до рязко понижение на почвените влагозапаси. На места в източните и южните райони нивото на влагозапасите в 50 см почвен слой при зимните житни култури е незадоволително за сезона – под 65% от ППВ, съобщават от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

След относително сухото и необичайно топло за сезона време през втората половина от седемдневния период до 18 април се очаква положителна промяна в агрометеорологичните условия.

Валежи

През втората половина от второто десетдневие на април се прогнозира повишена вероятност за валежи със стопанско значение, преодоляване дефицита на влага в горните почвени слоеве и подобрение на условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите ранни и средноранни пролетни култури. Тези валежи ще се отразят благоприятно на встъпилите във фаза вретенене зимни житни култури – фаза, през която растенията формират репродуктивните си органи и са с повишени изисквания към влагата в почвата.

През периода при рапицата ще се наблюдава бутонизация и цъфтеж. При лозата в полските райони ще протичат фазите от разпукване на пъпките до формиране на първите листа (1-3 лист). През този период се активизира вредната дейност на лозовата пъстрянка и сивата лозова педомерка. При плътност на вредителите над икономическия праг на вредност (пъстрянка - след разпукване на пъпките 2 гъсеници на главина) е наложително третиране.

Пръскания

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от периода. При черешата и вишната не трябва да се пропуска следцъфтежното третиране срещу цилиндроспориозата (бяла ръжда), при семковите овощни видове - срещу струпясване и брашнеста мана.

В края на периода не се изключва вероятността за градушки. При засегнатите от градушка овощни култури, за ограничаване риска от зарази с патогени, се препоръчва при първа възможност третиране с медсъдържащи фунгициди.