0

В ирусът на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI) продължава да циркулира широко сред морските птици в Европа, като причинява висока смъртност, въпреки че цялостната ситуация при домашните птици се облекчи. За това предупреждава Ag-Press, официалният сайт на ЕК в земеделския сектор, позовавайки се на Европейската агенция за безопасност по храните - EFSA.

Ветеринарите уточняват, че епидемиологичните разследвания на огнище при котки в Полша продължават, след като домашни бозайници и диви котки са консумирали диви птици.

Месоядни

Ветеринарите уточняват, че по-голямата част от дивите бозайници, засегнати от HPAI, са месоядни животни, които ловуват диви птици, хранят се с мъртви диви птици или и двете. Двадесет и четири домашни котки и отглеждан в плен каракал (известен също като пустинен рис) са дали положителен тест за HPAI A(H5N1) в Полша. Някои от тях са развили тежки клинични признаци, водещи до смърт.

Източникът на инфекцията остава неясен, като досега не е доказано предаване от котка на котка или от котка на човек. Наличието на антитела беше открито при пет кучета и котка без клинични признаци в италианска ферма, засегната от огнище на HPAI при домашни птици.
Без стопани

EFSA препоръчват засилено наблюдение на HPAI вируси при диви и улични кучета и котки в зони с висок риск. Също така да се предпазват домашните любимци от допир с мъртви или болни животни, както бозайници, така и птици.

Въпреки това рискът за широката общественост остава нисък според последния доклад за инфлуенцата по птиците от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на ЕС (EURL).