0

У чени искат да се сложат зловещи реклами върху зърнените закуски, протеиновите блокчета, газираните напитки, готовите ястия и храненето от вида „фаст фууд“, защото тези храни водят до пандемия от затлъстяване и диабет. За това призовава ученият по проблемите на храненето професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло, който всъщност е измислил термина „Свръхпреработени храни“ (СПХ), съобщава www.theguardian.com. Поводът да се повдигне дискусията е Международният конгрес по затлъстяването, който се проведе миналата седмица.

Свръхпреработените храни увеличават своя дял и своята доминация в глобалните диети въпреки риска, който представляват за здравето по отношение на увеличаването на риска от множество хронични заболявания“, каза Монтейро пред Guardian преди конференцията в Сао Пауло.

Глобална

Острото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на свръхпреработени храни като зърнените закуски, протеиновите блокчета, газираните напитки, готовите ястия и храненето от вида „фаст фууд“.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината усреднена диета сега се състои от свръхпреработена храна.

За някои, особено хората, които са по-млади, по-бедни или са от необлагодетелстваните райони, това е типичната диета, която включва до 80% СПХ.

През февруари най-големият в света преглед от този вид установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни ефекта върху здравето, включително и по-високия риск от сърдечни болести, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт.

Монтейро и колегите му за първи път използваха термина СПХ преди 15 години, когато проектираха системата за класификацията на храните. Тя оценява не само хранителното съдържание, но и процесите, през които преминава храната, преди да бъде консумирана.

Системата поставя храните и напитките в четири групи: минимално преработена храна, с преработени кулинарни подправки, преработена храна и свръхпреработена храна.

Кампании

Необходими са кампании за обществено здраве като тези срещу тютюна, за да се ограничат опасностите от СПХ, каза той пред Guardian в имейл.

„Рекламите за СПХ също трябва да бъдат забранени или силно ограничени, а предупрежденията на предната страна на опаковката трябва да бъдат въведени подобно на тези, които се използват в цигарените кутии“.

„Продажбите на СПХ в училищата и здравните заведения трябва да бъдат забранени и трябва да има тежко данъчно облагане на СПХ, като генерираните от това приходи да се използват за субсидиране на пресните храни“, призовава професор Монтейро.

Превод Павел Павлов