0

П рез първата половина от първото десетдневие на месеца агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, съобщават от Секция „Агрометеорология“ към НИМХ.

Прогнозираните на много места в полските райони от страната валежи ще подобрят временно условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури.

Сухо

През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително сухо и горещо време, което ще доведе до скъсяване на междуфазните периоди. Ограничаващ фактор за развитието на царевицата и слънчогледа ще бъде дефицитът на почвена влага. При царевицата ще се наблюдават различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. В края на месеца при ранните хибриди царевица ще се наблюдава начало на млечна зрелост. При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и наливане на семената. Очакваните максимални стойности на температурите между 35-40°С ще имат негативно въздействие върху културите по време на репродуктивния стадий.

Прогнозираните високи температури през юли и относително сухото време ще ограничават развитието на гъбните болести по земеделските култури с изключение на брашнестите мани по трайните насаждения и зеленчуковите култури. Очакваните валежи около и под нормата за месеца ще изискват прилагането на повишен поливен режим.

Защита

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания (срещу второто поколение плодови червеи по овошките, срещу жълтия лозов акар по лозата) ще има през втората половина от първото, през повечето дни от второто десетдневие и в края на месеца. Третиранията трябва да се извършват през по-хладните часове от деня. Остава вероятността за локални интензивни явления и градушки и нанасяне на щети по земеделските култури.