0

В ъпреки малко по-хладното време, агромеорологичните условия ще са много благоприятни за развитието на есенниците и вегетацията при тях ще продължи. Това съобщи климатологът Георги Рачев специално за „Телеграф“ за периода от понеделник до края на седмицата.

Размият

Той препоръча стопаните да използват дъждовете за наторяване на ниви, овощни и зеленчукови градини, защото валежите ще размият тора и той ще изпълни предназначението си, каза той.

Що се отнася до пръскане срещу вредителите, началото на седмицата не е особено подходящо, защото дъждовете ще отмият препаратите, каза той.

Цветчета

Рачев припомни, че трайните насаждения са във фаза набъбнали пъпки, като някъде се говори за първите цветчета, чието напълно разпукване леко ще се стопира поради лекото захлаждане, но през следващото може да се наблюдава фаза на цъфтеж.

Имаме нужда от дъжд и се надявам тези валежи да достигнат до 20-30 л на квадратен метър, включително и в Добруджа, изрази надежда климатологът.

Промяна

След топлите почивни дни от понеделник започва промяна на времето, ще е по-хладно. Ще вали, като дъждът ще е по-силен главно в Западна България, каза Рачев. Минималните температури от 1 март ще бъдат между 0 и 5 градуса, а максималните ще са между 8-13 градуса, като те са по-високи от нормалните за началото на първия пролетен месец. В четвъртък или петък в зависимост от развитието на метеорологичната обстановка може да има снеговалежи в пояса между 500-600 метра надморска височина. Те ще са основно в северната и западната част на страната, но засега прогнозите не са категорични, предупреди Георги Рачев.