0

П ъновете в летните вили са често срещан проблем. Изкореняването им е трудно и скъпо, затова градинарите търсят начини да се отърват от проблема бързо и лесно, пише aif.ru.

Един от тях е с амониева селитра. Пробийте 3-4 дупки в пъна на дълбочина 15-20 см и ги напълнете с вода и след това изсипете в дупките амониева селитра (около 0,5 кг). Повтаряйте процедурата всяка седмица, тъй като валежите могат да отмият продукта и няма да има полза.

В рамките на шест месеца от пъна ще остане само прах, който лесно можете да премахнете от мястото с брадва и лопата.

Железен сулфат

Друг метод е да използвате меден или железен сулфат. Тези вещества се въвеждат в дупките с диаметър 5-8 мм и с дълбочина 5-10 cм, подобно на селитра с урея. Сулфатът потиска всички жизнени процеси в пъна и той умира в рамките на две години.

След като дървото изсъхне напълно, пънът трябва да бъде изкопан с лопата, покрит с дърва за огрев и изгорен. Важно е да се отбележи, че сулфатът не може да се използва, ако до пъна са положени метални тръби. Трябва също да се помни, че сулфатът може да повреди растенията в радиус от 3 до 5 м от пъна. В най-краен случай със сол. Най-бързият начин е да използвате сол. Солта се добавя към пъна по същия начин като сукфата. Унищожава дървото за 1-2 месеца. Този метод обаче има сериозен недостатък: прави почвата безплодна за десетилетия.

Затова можете да използвате този метод само ако ще построите къща или ще поставите пътека на мястото на пъна.

Превод Павел Павлов