0

Н ай-накрая сте открили тайната как коледничето да цъфне.

Но има още една тайна. Как да цъфне отново няколко месеца по-късно.

Със скъсяването на деня и захлаждането на нощите коледничето влиза в период на покой за няколко седмици, преди да се окичи с красиви цветове.

За да цъфне, растението трябва да мине през период на покой. Това е същият процес, който се случва в природата по естествен начин. Само че вие можете да го контролирате.

Предизвикателство

Разбира се, през лятото това може да е предизвикателство. Но има решение коледничето да се настрои към скъсяване на дните и удължаване на нощите. Просто го преместете далеч от прозореца и го покрийте с черен чаршаф или някакъв черен плат следобедите. Можете да го поставите и във вътрешна стая, в която няма много светлина.

По-сложната част е нагласяването на температурата. Коледничето трябва да бъде на температура около 12 градуса, за да влезе в покой, за да цъфне. Това не е лесно за постигане през лятото. Можете да настроите климатика на такава температура, но за да ви е комфортно и на вас, по-лесният вариант е да свалите коледничето в мазето.

Тези условия трябва да бъдат поддържани в продължение на 3-4 седмици. По някое време ще забележите появата на пъпки. Не очаквайте да видите много пъпки като през зимата, когато растението влиза по естествен път в покой.

Енергия

За да пристъпите към принудително вкарване на коледничето в покой, трябва да се уверите, че растението има достатъчно енергия.

Първо трябва да изчакате поне месец-два след последния естествен цъфтеж – след увяхване на цветовете, за да го принудите да цъфти отново. Междувременно не забравяйте да торите растението с тор с високо съдържание на фосфор. А по време на самия цъфтеж използвайте балансиран тор за стайни растения.

Лимит

Принудителното изпадане в покой обаче трябва да се лимитира. В един момент трябва да оставите растението да се върне към своя естествен цикъл, за да може да си почине. Най-добре е да се придържате към схемата – една година да оставите коледничето да цъфти по естествен начин, а следващата година да го принудите да пусне цветове повече от веднъж годишно.