0

Ц ветето на късмета е популярното име на растението Каланхое. Вярва се, че то носи щастие на обитателите на дома, в който се намира. В бяло, оранжево, розово, червено, жълто, лилаво - истинска пъстра феерия, каланхоето, което е с африкански произход, се отглежда лесно. Изключително подходящо е за начинаещи, категорични са градинари.

Грижи

Каланхоето не е капризно растение. То е сукулент и не изисква да се полива постоянно. Прекалената вода дори е вредна за него. Достатъчно му е да го напоявате два пъти в седмицата. Листата му са дебели, твърди и гланцирани. Имат свойството да задържат влага, заради което цветето на късмета не се плаши от сушата. Обича светлината, но го пазете от преките слънчеви лъчи, защото те могат да го изгорят. Идеалната температура за отглеждането му е 16-21 градуса, а минималната - 10 градуса над нулата. На по-студено каланхоето ще страда. За предпочитане е да го отглеждате вътре в някоя светла стая или на закрита тераса, на която зимата не е студено. То цъфти в началото на пролетта, а височината му достига 30-40 сантиметра. Цветовете му са ярки и красиви и издържат до три месеца в най-добрия случай. Въпреки че не е капризно, е възможно да започне да линее. Причина за това може да е, че не му достига светлина или да сте го преполяли, предупреждават градинари. Можете да използвате специален тор за кактуси и сукуленти от пролетта до началото на есента. Важно е в почвата му да има примеси от пясък.

Пресаждане

Пресаждането на каланхоето трябва да се извършва много внимателно, за да не се наранят листата му. Изберете по-широка с 2-3 сантиметра керамична или пластмасова саксия и малко по-дълбока от настоящата на цветето. Задължително трябва да има дренажни отвори на дъното. Подходящо е пресаждането да се направи през късната пролет. Сега е идеалният момент, защото растението вече е цъфнало. Не пресаждайте по време на самия цъфтеж, освен ако не е крайно наложително, съветват градинари. След като пресадите цветето, поръсете почвата отгоре с малко ситни камъчета. Пролетта е и подходящото време за размножаване на растението. За оптимални резултати използвайте резници от стъблото. Изчакайте около седмица и след това засадете, уточняват майстори цветари.

Жълтото е радост, червеното - страст

Всеки цвят на каланхоето си има значение. Жълтото символизира радостта, топлината и приятелството. Ако искате да се обясните в любов, изберете червено. То е знак за страст, любов и смелост. Розовото носи деликатност и романтика, а бялото означава почит към мира и светлината. Каланхоето е отличен подарък за новодомци, защото носи благоденствие и е сигурен знак, че веднъж внесено в нечия къща, ще донесе щастие и положителна енергия.

Листата му лекуват

Каланхоето има много медицински приложения, включително лечение на безсъние, артрит, тревожност и депресия. Листата му лекуват рани. Освен това то укрепва имунната система, детоксикира тялото и подобрява психическото здраве. Има над 200 вида каланхое, като само два от тях имат лечебни свойства, подчертават експерти. Става дума за каланхое дегремонтиана и каланхое пината. От каланхое дегремонтиана може да се извлече сок с жълтеникавооранжев цвят, който има благоприятно въздействие при различни възпалителни процеси. Листата на растението пък могат да се стрият до получаване на гел, който да се поставят върху марля и да се използва като компрес за заздравяване на рани. Преди да приложите тези методи обаче, задължително се консултирайте с лекар, предупреждават експертите.