0

Т ечният кастилски сапун се използва не само в банята, той е полезен помощник и в градината.

Традиционно той се прави от зехтин, произведен в региона Кастилия, Испания, откъдето идва и името му.

За направата му обаче могат да се използват и много други натурални масла – кокосово, бадемово, масло от авокадо и други.

Ползи

Кастилският сапун отмива мръсотията, без обаче да изсушава кожата. Затова е много подходящ за употреба и в градината.

С помощта на кастилски сапун може да си направите натурален инсектицид, с който да предпазвате растенията от неприятели. Ефективен е срещу вредители като листните въшки, но върши добра работа и срещу земните бълхи и колорадския бръмбар.

Ето как да си направите инсектицид срещу листни въшки с помощта на кастилски сапун.

Направа

Необходими са ви:

голям буркан с капачка

кастилски сапун

вода, за предпочитане дестилирана, ако тази от чешмата е твърда

мерителни лъжички

фуния

бутилка със спрей

Начин на направа.

Смесете една супена лъжица кастилски сапун с два литра вода в голям буркан. Сложете капака на буркана и разтръскайте добре. Като използвате фуния, прелейте инсектицидния сапун в бутилка спрей. Не забравяйте да сложите етикет или да надпишете бутилката.

Помнете, че инсектицидът влияе на всички насекоми, не само на вредителите. Винаги пръскайте вечер, когато чашките на цветята са затворени, за да не навредите на пчелите.

Кастилският сапун е ефективен и срещу брашнестата мана по растенията. Това е много коварно заболяване, защото спорите на гъбата се пренасят по вятъра и могат да презимуват в почвата. Затова унищожаването им е много трудно и градинарите се сблъскват с тази болест почти всяка година.

Съставки

За направата на разтвор срещу брашнеста мана ще са ви необходими всички горепосочени съставки, плюс сода за хляб.

Смесете една супена лъжица кастилски сапун и една чаена лъжичка с два литра вода. Сложете капака на буркана и раздрусайте добре, за да смесите съставките. С фунията прелейте инсектицидния сапун в бутилката със спрей.

Напръскайте растенията добре – по горната и долната повърхност на листата. Прилагайте късно следобед или вечер, когато чашките на цветовете са се затворили. Но отчетете това, че трябва да има достатъчно време растението да изсъхне, преди да падне сутрешната роса.

Мием цитрусите от восъка

С разтвор от кастилски сапун можете да измиете също така плодове като ябълки и цитруси от восъка, с който се покриват от търговците, за да придобият добър вид.

С кастилски сапун можете да измиете също контейнерите и саксиите, в които отглеждате растения, както и инструментите, които използвате в градината.