0

К лиматичните промени застрашават един от най-известните коктейли – „Маргарита“, съобщи „Евронюз“.

Всеки ден хиляди хора се наслаждават на микса от текила, трипъл сек и сок от лайм.

Но спиртните напитки на основата на кактуса агаве са с неясно бъдеще.

Покачващите се температури и ерозията на почвата заплашват прилепа, който опрашва растението агаве. В същото време търсенето на текила се покачва и това може да доведе до недостатъчни доставки.

Растенията агаве, които растат в горещите сухи пустини на Централна Америка, се опрашват от мексиканския дългоносест прилеп Leptonycteris yerbabuenae.

“Връзката между прилепите и текилата на пръв поглед е неясна. Но зависимостта между прилепа и растението е толкова силна, че изчезването на единия вид би застрашило другия“, обясняват учени.

Проучване

Проучване от 2019 г. показва, че устойчивата среда за видовете ще бъде силно ограничена заради промените в климата. С намаляването на броя на прилепите въздействието с растенията агаве ще бъде съкратено със 75%, се предупреждава в анализа.

Потенциалното изчезване на прилепа ще има негативен ефект върху половото размножаване и генетичната изменчивост на растенията агаве, което би увеличило тяхната уязвимост към бъдещи климатични промени, пише още в проучването.

Текилата и мескала добиха голяма популярност и местни производители се страхуват, че търсенето ще накара корпорациите да обработват все повече земя.

Износът на мескал от Мексико се изстреля от почти 19 млн. евро през 2015 г. на около 59 млн. евро през 2020 г., сочат официалните данни.

Това извънредно търсене на вътрешния и международните пазари има последствия. Ако са необходими повече растения, ще има и по-голяма експлоатация, коментира производителят Сосима Оливера.

Напитки

Въпреки че мескалът и текилата имат сходни производствени методи, някои важни различия ги разделят.

Текилата се произвежда от синьо агаве в западния щат Халиско. При производството на мескал ще използват други видове, някои от които имат нужда от 15 г. за достигане на зрелост. Този дълъг срок означава, че те са особено уязвими към свръхексплоатация.

Поради тази причина производителите вярват, че е от изключително значение да се запазят растенията за бъдещите поколения.