0

И талиански социален кооператив се опитва да спаси земя, конфискувана от клана Казалези на неаполитанската мафия Камора и предадена му от държавата преди четири години, съобщава Евронюз.

В близост до Неапол престъпната организация управлявала незаконни сметища, където изгаряла несортирани отпадъци. „Тера Феликс“ - латинското наименование за плодородна земя, е социален кооператив, който е активен в провинция Касерта повече от 10 години. Преди четири години държавата й предава 12 хектара земя, която е била конфискувана от Камората. Тази необработена и изоставена земя вече започва да се отплаща благодарение на магарешкия бодил, който увеличава плодородието на почвата и подпомага отглеждането на гъби. Хора с увреждания също са включени в производствения процес.

„Ние сме социален кооператив“, обяснява Франческо Паскале от „Тера Феликс“. „Следователно ние имаме морално задължение да работим върху създаването на възможности за хората с увреждания. Когато планираме нов проект, първо мислим за включването на тези хора и след това върху останалото“, обяснява той. Само преди няколко седмици земята на кооператива е била опожарена, като са били унищожени 7 хектара. Това обаче не отказва хората да живеят и да се трудят върху нея. Те продължават да се грижат за 40 оранжерии, в които детектори за влажност и температура се активират автоматично при нужда от поливане. В тези оранжерии се произвеждат до един тон гъби на месец.