0

Т очно сега е моментът, в който магазините зареждат огромно количество коледни звезди, чакащи да украсят домовете ни за предстоящите празници.

Това растение е родом от тропическите райони на Мексико и Гватемала и е традиционен коледен символ в Америка и Западна Европа, а отскоро и в България.

Коледната звезда обаче е доста придирчива. Затова трябва да внимавате за няколко основни неща, за да може растението ви да издържи поне до Коледа.

Всичко започва от избирането на жизнено растение още в магазина. За целта ще ви дадем жокер.

Газ

Знаете ли какво е общото между коледната звезда и бананите? И двете растения изпускат етилен. Етиленът е хормон, който контролира почервеняването на листата и опадането им.

По време на транспортиране до търговската мрежа растенията се съхраняват в кашони, които предпазват деликатните им листа. Ако обаче в магазина не бъдат разопаковани веднага, има опасност да се задушат заради изпускания етилен. Както при бананите, които за дни могат да станат на кафяви петна, този газ може да съкрати драстично живота на коледната звезда.

Затова трябва много внимателно да избирате растението, което ще краси къщата ви за празниците. Внимавайте за следните няколко неща. Задушените от етилен растения са с увиснали листа, които дори може вече да са започнали да окапват. Обърнете специално внимание на оцветените в червено листа – вижте дали са завити или увиснали, има ли окапали.

Ако в магазина ви опаковат коледната звезда, трябва да я разопаковате веднага, щом стигнете у дома.

Градуси

Коледната звезда е тропическо растение и не понася студа. Предпочита постоянна температура между 18 и 24 градуса. Не бива да държите растението изобщо при температура под 15 градуса по Целзий. Ако сложите коледната звезда в коридора, където става течение, това ще е най-бързият начин да я убиете още преди да дойде Коледа. Един съвет – ако имате котка, която обича да се излежава на топло и слънчево, поставете коледната звезда на любимото място на домашния ви любимец. Също като котката растението ще е щастливо именно там.

Правилното съхранение още в магазина също е важно за трайността на растението. Избягвайте коледните звезди, които са в непосредствена близост до входа на търговския обект. Изберете растение, което е изложено вътре в магазина, далеч от течения.

Поливане

Много често се случва коледните звезди да не бъдат поливани достатъчно често в търговските обекти. Търговците често не се задълбават много-много в грижите за тези сезонни растения, които се продават много бързо покрай празниците. Коледните звезди често се изкупуват още преди персоналът да ги е полял за първи път.

В същото време това растение не обича да е подгизнало във вода. Причината е, че е много предразположено към загниване на корените. Много често коледната звезда пристига в дома ви в саксия, покрита с фолио или целофан. Това предпазва от намокряне щандовете или пода в магазина. Но опаковката трябва да се махне веднага след като внесете растението в дома ви. Ако не го направите, водата няма да се оттича и корените лесно ще загният. Това със сигурност ще съкрати живота на коледната звезда.

Почва

Много по-лесно е да се грижите за растение, което не е било поливано достатъчно в магазина. Но първо сложете палец в почвата, за да видите дали тя е влажна. Ако на 2 см дълбочина тя е суха, полейте растението веднага щом го внесете вкъщи.

Още в магазина извадете коледната звезда от целофана. Ако на дъното има вода, изберете друго растение. Прегледайте и листата. Ако по краищата им има жълто, вероятно растението е било подгизнало.

Внимавайте при пренасянето

- Внимавайте още при пренасянето на коледната звезда от магазина до дома ви. Досегът със студен въздух навън може драстично да съкрати живота й, тъй като студът дава сигнал на растението да изпадне в латентно състояние.

- Обикновено растенията се продават в целофанов ръкав, който да ги предпазва от студа. Ако те обаче нямат такъв, увийте ги с торби преди пренасянето.

- След като закупите коледна звезда от магазина, се постарайте колкото е възможно по-бързо до стигнете вкъщи. Не я дръжте дълго в студената кола.

- Поставете коледната звезда на място с температура над 15 градуса, далеч от течения от прозорец или врата.

- Коледната звезда обича индиректната слънчева светлина. Поставете я близо до прозорец, но не на перваза, където ще й е твърде студено.