0

К ралицата на лютото Шахина Уасийм, известна като UK Chilli Queen, идва за участие на фестивал у нас.

Sofia Chilli Fest 2024 ще се проведе на 12 и 13 октомври във фермата на Chilli Hills в с. Лозен, близо до София. Билетът за участие е 20 лева за двата дни.

Шахина Уасийм е многократен шампион по ядене на люти чушки. Придобива международна слава със своята изключителна способност да консумира едни от най-лютите чушки в света, без да има капка пот на челото й, с ненадмината серия от 97 победи. Шахина е и основателка на League of Fire – световната огнена лига за люти надяждания по цял свят. Тя ще бъде водещ на епичния световен финал на серията люти надяждания, който ще се проведе по време на Sofia Chilli Fest 2024 между световния шампион от Майк Джак (Канада) и претендента за титлата Джанкарло (Италия).

Произход

Майк Джак, по-известен като „Mike Jack Eats Heat“, е най-известният лютояд в света и YouTube личност, прочут с екстремните си предизвикателства с люти чушки. Той е постигнал международна слава, като е счупил множество световни рекорди на Гинес, свързани с консумацията на люти чушки и пикантни храни. Един от тях е изяждането на 164 люти чушки Каролина Рийпър. Интересен факт за Майк е, че дядо му е от български произход, така че неговото пристигане в България може дори да бъде свързано с търсене на българските му корени.

Джанкарло Гаспарото, известен още като Il Diavoletto, е италиански състезател по ядене на пикантни пиперки, прочут с изключителната си издръжливост към люти и свръх люти чушки. Той е постигнал международна слава, участвайки в множество състезания и фестивали, където демонстрира невероятната си способност да консумира най-лютите чушки в света.

Базар

По време на феста посетителите могат да разгледат лют базар с изложители от региона и Европа. На него ще има зона за екзотични и местни продукти: сосове, лютеници, всякакви изделия от люти чушки и много други. Във фууд зоната ще може да се опитат различни пикантни храни, включително сладоледи, коктейли и десерти. Ще може да се разгледа и Музей на лютото с над 150 различни сорта люти чушки от цял свят. Любителите на пикантното ще могат да участват и в тематични работилници и беседи, в рамките на които могат да разберат тънкостите при отглеждането на люти чушки.

Каролийна Рийпър ви праща на Луната

Каролина Рийпър e убийствен хибрид, създаден от лудия американец Ед Къри и е кръстоска между пакистанска Нага и Червено Хабанеро.

Това е най-лютата чушка в света. Пикантността й е около 10 пъти по-силна от най-лютите чушки в България.

Вкусът й е уникално наситен с плодов аромат, като първоначалната хапка е сладка и след това веднага се превръща в „разтопена лава“.

Каролина Рийпър лесно се отглежда в домашни условия. Това става по следния начин.

Сложете 2-3 семки в подходящ съд (малка саксийка, кутийка от кисело мляко, саксия с друго цвете). Поливайте умерено веднъж на седмица. Дръжте на нормална стайна температура 15-22 градуса.

Ако искате да гледате чушките като професионалисти, може да следвате следните стъпки:

Подготвяне на семките – преди да засеете, накиснете в топла вода семките за 12-24 часа.

Подберете правилна почва – изберете умерено силен торф за цветя.

Поставете семената в почвата, полейте и покрийте с парче найлон, за да не се изпари влагата.

До поникването дръжте семената на по-висока температура 24-30 градуса.

След поникване намалете температурата до стайна – 15-22 градуса.