0

З а да издържат в горещината, животните имат нужда от повече вода. На всяка крава са й необходими сто литра на ден, а на овцата десет литра, препоръчват от Козевъд и Овцевъд. Това важи за всички животновъди в Европа. В тази връзка всяка страна изготвя указания за фермерите какво трябва да правят по отношение осигуряване на водата, необходима за поенето на животните.

Швейцарски експерти

Според хуманното отношение към животните овцете трябва да бъдат подстригани най-късно до юни. Под вълната им съществува риск от топлинен стрес или дори натрупване на топлина с фатални последици от само 25 градуса. Освен от подстригване те се нуждаят и от сянка и вода,  защото има риск от слънчево изгаряне под подстриганата козина.

Когато е горещо, нуждата им от вода нараства от два-четири до повече от десет литра на ден.

Сянка на пасището

Овцете се нуждаят от много сянка на пасището, което предлага място за всички животни, особено защото късо подстриганата козина на кожата отдолу не осигурява достатъчно защита от слънчево изгаряне. Ако няма естествени източници на сянка, трябва да се създадат изкуствени.

Пасящите животни като крави, прасета и овце се нуждаят от достатъчно сянка и много вода в жегата. Способността  да се регулира топлината е ограничена.  Търбухът, най-големият от трите пред стомаха при преживните, също генерира топлина. Когато е горещо, кравите се нуждаят от до 180 литра вода на ден.

Регулират

Кравите обикновено харесват хладното време, те  изпитат топлинен стрес от едва 24 градуса. Тъй като регулират топлината си чрез дъха си, започват да се задъхват. Нормалната честота на дишане е от 20 до 30 пъти в минута и се увеличава до 100 пъти. Това тежи. И телесната температура също се повишава. Следователно кравите се нуждаят от повече вода за допълнително охлаждане. От средно 80 до 140 литра на ден нуждата им нараства до 180 литра и повече. Кравите трябва да имат неограничен достъп до вода, сянка и хладен бриз.

Обливане

Изпотяваща се, дишаща тежко и задъхана крава е в топлинен стрес. Следователно тя се нуждае от възможно най-бързо облекчение чрез подходящи мерки за охлаждане, например обливане със студена вода няколко пъти (с кратки прекъсвания, за да може водата да се  изпари) и възможност за незабавно изнасяне на кравите в хладен обор с подходящо водоснабдяване. Според изчисленията това изисква вентилни поилки с дебит най-малко 20 литра в минута или поилки с дебит най-малко 30 литра в минута.

Свеж въздух и течение в обора

В обора трябва да се осигури много свеж въздух с малко течение, за да могат кравите да се охладят и там. При високи температури кравите лежат по-малко. Следователно трябва да има достатъчно място за изправяне, така че кравите с нисък ранг също да могат да се изправят. Съвременните обори имат спринклерни системи, които разпределят водата във въздуха като фина мъгла. Това създава изпарително охлаждане, което помага на животните да се охладят.