0

С ензационна новина са произвели учени от САЩ по време на Световен конгрес на ветеринари в Мадрид за лечение на кетоза при преживните животни и кравите. Те са съобщили, че червеното вино се оказва много по-ефикасно от досегашната позната терапия на преживните животни с медикаменти. Червеното вино се оказа най-доброто лекарство за кравите, които страдат от кетоза. За това съобщава Agrarheute.

В търсене на лечение на кетозата през последните години са били проведени редица изследвания. Докато преди 10 години цялостната терапия е била от инфузия на глюкоза, инжекции с кортизон и фосфор B12 и преорално приложение на пропилен, на събитието е било доказано, че в по-голямата част от случаите пероралното приложение на пропилен гликол за няколко дни - по 250 до 300 мл веднъж на ден, е напълно достатъчно.

Танин

Изследователска група от САЩ обаче е установила, че червеното вино е по-ефикасно от обичайната доза пропилей нликол. Те са лекували крави със субклинична кетоза с червено вино и са доказали, че този метод може да превъзхожда останалите. Два литра вино през първия ден и по литър през следващите два дни са дали по-добри резултати от всички други лечения.

Ефектите на червеното вино надхвърлят просто осигуряването на алкохол. Напитката съдържа танини, които могат да имат детоксикиращ и чревно-регулиращ ефект. Към тях трябва да добавим противовъзпалителния ефект на ресвератрола.

Кръвна захар

Припомняме, че кетозата е заболяване при преживните животни, което се характеризира с намаляване на кръвната захар и натрупване на кетонови тела в кръвта, урината и целия организъм в резултат на нарушаване на въглехидратната и мастната обмяна.

Болестта е разпространена в страните с интензивно високопродуктивно млечно говедовъдство, включително и у нас. Стопанското значение на болестта се определя от намаляването на млекодобива и масата, лошото усвояване на храната, понижаването на заплодяемостта, бракуването и повишената смъртност при заболелите животни.

Най - податливи на заболяване са добре охранените високопродуктивни крави с годишен млекодобив над 4000 литра мляко. Най-често кетозата се проявява след 3-то - б-то теле и 1 - 6 седмици след отелването, а понякога и преди отелването.