0

Ф ермер разкри коя е мистериозната лилава култура, засял на полето си, която накара хората да гадаят в социалните медии.

Тревър Еджли, който управлява земеделска компания в английския град Чатерис, Кеймбриджшър, се оказал в невъзможност да сее пшеница поради постоянно влажни полета през пролетта, съобщи Би Би Си.

Той обяви в социалните мрежи, че вместо пшеница е засял специална смес от семена - наречена NUM3. Културите, които поникват от тази смес, насърчават биоразнообразието, защото привличат много насекоми.

Тревър Еджли

 Тревър Еджли
БИ БИ СИ

Засяването на NUM3 се стимулира от държавата по мярка за устойчиво земеделие. Смята се, че сместа подобрява здравето на почвата и смекчава въздействието на екстремното време. „Правителството плаща на фермерите £593 на хектар годишно, за да отглеждат реколтата“, казва Еджли. „Трябва да платим разходите за семена, труд и засяване от тези пари. Пшеницата и ечемикът невинаги са толкова печеливши, така че заложих на сигурно да сея NUM3. Това също така е по-добро за околната среда“, добавя той.

Снимки

Фермерът пусна снимки в социалните мрежи и предизвика потребителите да отгатнат коя е лилавата култура. Повечето коментиращи вярваха, че това е ленено семе, пореч или лавандула.

В крайна сметка фермерът разкри тайната и обясни, че миксът от семена NUM3 се състои от 50% фий, 15% ленено семе, 15% елда, 15% детелина и 5% фацелия, която придава яркия лилав цвят. Целият този микс е създаден, за да насърчава появата на повече насекоми и други опрашители, както и птици в земеделските земи. Целта е да се обогатява почвата и да се подобрява нейното здраве.

Еджли добави, че си съхранил пшеничените семена на склад, ще им направи тест за кълняемост по-късно тази година и стиска палци те да стигнат за догодина.