0

П овечето българи не допускат, че листата на репичките могат да се консумират и обикновено ги дават на хамстера, заека си или на кокошките, ако имат двор. Най-често обаче тази ценна, полезна и вкусна храна отива в кошчето за смет.

Оказва се, че това е голяма грешка, защото листата на репичките са неизчерпаем източник на много ползи за здравето, пише Козевъд и Овцевъд.

Репичките са богати на витамин С, витамини от група В, фосфор и цинк и имат благоприятен ефект върху кожата ни, като я правят мека, гладка, стегната, блестяща и наистина красива.

Констипация

Листата са отлични за хора, страдащи от запек/констипация/, тъй като фибрите от ряпата стимулират отделянето на храносмилателни сокове и работата на червата. Листата на репичките са особено богати на желязо, затова се препоръчва да се консумират от хора с анемия. И тука следва въпросът, как да се обработят листата, за да станат вкусни.

След като почистите добре листата под течаща вода, можете да ги използвате в различни сутрешни прясно изцедени и смесени сокове, различни смесени салати или да направите бъркани яйца с листа от репички и някои други зеленчуци.

В соковете листата ще паснат добре с ябълка, лимон, настърган джинджифил и мед, докато за салата ще ви трябват още няколко листа от  марули, за да направите добър микс. Можете да нарежете листата, да добавите малко лук, стафиди, да подправите със зехтин, оцет или лимон.