0

П ожълтелите листа на стайните растения могат да притеснят всяка домакиня.

Особено ако не знаете причината за този проблем.

В много от случаите жълтеят едно-две листа, което прави цялата ситуация още по-странна. Останалата част от растението изглежда добре. Вярвате или не, обяснението е просто.

Причина номер едно за пожълтяване на листата е преполиването. Не случайно всички съвети за отглеждане на стайни растенията започват с това да изберете добре дренираща се почва. Ако корените стоят твърде дълго в прогизнала почва, те не могат да функционират правилно. Корените буквално се удавят, защото нямат достъп до кислород в почвата. Водата и хранителните вещества спират да бъдат доставяни до частите на растението нормално и то страда. Затова един лист тук, друг там, започват да пожълтяват.

Мерки

За да се справите с проблема...не трябва да правите нищо. В девет от десет случая проблемът се решава от само себе си. Почвата изсъхва достатъчно, за да могат корените да започнат да функционират отново. Вредата, която е причинила пожълтяването на листата, вече се е случила и нещата вече са се оправили от само себе си. Единственото, което трябва да направите, е да отрежете тези жълти листа и да ги хвърлите на боклука.

Сухо

Можете да предотвратите появата на този проблем в бъдеще, ако поливате само когато горния слой на почвата в дълбочина 2,5 сантиметра е напълно изсъхнал. Трябва да помните, че през зимата, когато растенията са в покой, те имат нужда от по-малко поливане. Ако ги поливате толкова често, колкото през периода на растеж, водата остава неусвоена, докато не се изпари. Така, в крайна, сметка корените ще изпитат глад за кислород, докато почвата не се изсуши. Именно заради това листата пожълтяват по-често през зимата.

Много стайни растения имат нужда от не повече от едно поливане на три до четири седмици през студения сезон.

Разбира се, не винаги жълтеенето на листата се причинява от твърде често поливане. Ако повече от едно-две листа пожълтеят, трябва да търсите причината другаде.