0

П одходящите сортове грозде за съответния регион и климат са най-голямата гаранция за здраво лозе и качествено вино. В това са единодушни Албена Симеонова, която отглежда биолозя до Никопол, и семейството от Петербург - Галина и Андрей, които преди 16 г. напускат родината си и се заселват в село Есен край Сунгурларе, Бургаска област. Там те създават лозе, от чието грозде правят вино. Албена Симеонова залага предимно на местни сортове грозде, а колегите й от Русия правят експеримент със сортове от Южна Гърция, които се оказва, че те се чувстват отлично вече по нашите земи след скоростното климатично затопляне, на което сме свидетели. Техният експеримент само нагледно показва как растителните видове пълзят на север, където намират подходящите температури и условия, с които с векове са свикнали, разказаха пред „Телеграф“ по време на световното изложение за храни в Берлин „Зелена седмица“ тримата.

Чисти

По време на изложението те направиха фурор с вината си от местни и гръцки сортове, сред които Сторгозия (маврудът на Северна България) и Рубин на Албена Симеонова, а руснаците спечелиха ценителите с вина от асиртико и москофилеро. И това не е случайно, защото от няколко години „последният вик“ в света на виното са именно местните сортове. И това не е просто каприз, а голяма заслуга за тази мода имат климатичните промени, но и желанието на клиентите за чисти храни и напитки, обясни Албена Симеонова, която е биопроизводител в района на Никопол. Тя обясни, че третира лозята си само със сяра и син камък.

Пет стотинки

Когато листът на лозата стане голям колкото пет стотинки, тогава ръси със сяра и медния сулфит. Нищо друго. Също така тя неслучайно залага основно на сортове, които са селектирани от института по лозарство в Плевен, какъвто сорт е Сторгозия. Доскоро тя беше самотен пионер в използването му, но Сторгозия набира все повече почитатели, които правят своите „букети“ с него, вместо да купуват мавруд от Южна България.

Филоксера

Любопитна е историята на Галина и Андрей. Когато се заселват в България преди 16 г., те създават лозе, като подбират френски сортове, но правят и специално проучване за лозите в Южна Гърция, където почвата е слаба, вулканична, камениста. Избират тези, които издържат на филоксера, която в началото на миналия век поразява европейските лози. Сред тях са асиртико и москофилеро.

Оказва се, че лозите в района на Сунгурларе се чувстват отлично и дават плод, от който вече има добри вина. Растенията заради затоплянето вероятно се чувстват по-добре по нашите ширини, отколкото в родните си Санторини и Пелопонес.

Вулканична

Като цяло виното от асиртико има минерален профил. Гроздовете са с едри зърна, прозрачна жълто-златиста ципа и сочно месо според Уикипедия.

Тъй като вулканичната почва на Санторини е изключително бедна и суха, лозите са издръжливи на горещина, суша и вятър, но се адаптират добре и към други условия. Много от старите (над 70-годишни) насаждения в Санторини са устойчиви към лозова филоксера (Daktulosphaira vitifoliae). Възможно е тази резистентност, която липсва у други европейски сортове, да се дължи на почвата, а не на самите лози, допускат агрономи.

Калифорния

Другият южен сорт москофилеро извън Гърция, особено в региони с подходящ микроклимат като Северна Калифорния, започва да получава признание за своята гъвкавост и способност да се адаптира към различни условия на отглеждане. Благодарение на усилията на хора като Харолд Олмо от Калифорнийския университет в Дейвис, който е занесъл първите резници в САЩ в средата на 20-и век, moschofilero демонстрира потенциала си на международно ниво.

Изразителен и ароматен

Moschofilero (на гръцки: Μοσχοφίλερο) е уникален ароматен бял сорт грозде, произхождащ от Гърция, известен със способността си да придава изразителност и аромат на вината. Със своята розово-лилава кожа този сорт се отличава от останалите бели сортове грозде и има характерен пикантен вкус с висока киселинност. Тези характеристики правят Moschofilero идеален избор за производство на широка гама от вина, от освежаващи сухи вина до ароматни десертни и пенливи вина. В Гърция, особено на полуостров Пелопонес, Moschofilero се използва за производство на тихи, пенливи и десертни вина, като същевременно има характеристики подобни на Muscat.

Меден сулфат – най-познатият фунгицид

Синият камък (меден сулфат) е един от най-често използваните мед-съдържащи фунгициди, които имат бактерицидно и фунгицидно действие и служат контактно и предпазно. Медния сулфат е добре разтворим във вода. В селското стопанство се използва основно под формата на 1% или 2% бордолезов разтвор.