0

К огато отглеждате домати, сигурно сте се замисляли за какво биха могли да ви послужат листата на растението.

Преди всичко обаче трябва да имате предвид, че листата на доматите съдържат алкалоидите томатин и соланин. Те се съдържат в листата и на много други представители на семейство Картофови, включително на картофите. Смята се, че тези алкалоиди са токсични за хората, когато се консумират в големи количества. Същите съставки обаче се съдържат и в зелените домати, които фигурират в много готварски рецепти. Някои хора обаче са по-чувствителни към алкалоидите, затова трябва да внимават. Така че, ако сте имали проблеми след консумация на зелени домати и дори на узрели домати, трябва да избягвате доматените листа, които като цяло се смятат за безопасни, ако се консумират в малки количества.

И така, ето за какво можете да използвате листата на доматите.

Компост

На първо място – в компост. Листата на доматите ще обогатят компоста с азот. Но внимавайте! Доматите са много податливи на болести. Затова, преди да сложите листата в компоста, трябва внимателно да ги проверите за признаци на някакво заболяване.

Листата на доматите могат да се използват и за направата на инсектицид, който убива листните въшки. Вземете две чаени чаши листа и ги накълцайте в блендера. Сложете листата в буркан от 1 литър и долейте вода. Поставете капака на буркана и разклатете добре. След 24 часа прецедете и ще имате течен инсектицид, с който да пръскате срещу листни въшки. Алкалоидите в доматените листа са токсични за тези гадинки.