В ъпреки противоречивите настроения алтернативите на традиционните сирена постоянно разширяват присъствието си. Това е развиващ се пазар, който има своята ниша от потребители. В подкрепа на тенденцията мултинационални компании, утвърдени в производството на млечни продукти, започнаха да предлагат и веган алтернативи.
Основните съставки на веган сирената обикновено са бадеми, кашу, соя, но често съдържат и кокосово масло или други растителни масла. Със сигурност те не са диетичен продукт и не е задължително да са по-малко калорични от класическите сирена. Те не съдържат обаче животински мазнини.
За момента веган сирена се произвеждат в световен мащаб от доста малки по размер компании. Една от тях е стартъпът Dreamfarm. Той е основан през 2021 г. След две години изследвания и тестове вече предлага на пазара две растителни алтернативи на моцарела, произведени чрез ферментация на бадемова паста с помощта на избрани патентовани култури. Наскоро компанията пусна и алтернативи на страчатела и рикота според италианския сайт Rebubblica.
Пицарии
В света на растителните сирена видяхме неразвито пазарно пространство. В началото продуктите бяха с по-лоши хранителни качества от млечните продукти и имаха много дълги списъци с кокосово масло и нишестета, казва Джовани Меноци, главен изпълнителен директор и инвеститор на Dreamfarm.
Инвестирахме две години в изследвания и разработки, за да създадем продукт с изчистен списък на съставките, не твърде скъп и нишов. Ние използваме италиански и испански бадеми и кашу, които са ферментирали и обработени с персонализирани машини като в традиционна мандра. След пускането през май 2023 г. във веган магазини и пицарии през 2024 г. навлязохме в широкомащабна дистрибуция с Esselunga, Coop, Finiper и се разширяваме в Белгия, Холандия и Германия, допълва той.
Днес веган сирената, преди прерогатив на няколко много профилирани клиенти, които ходеха да ги търсят онлайн или в специализирани магазини и магазини, вече навлизат не само в масовата дистрибуция, но и в кетъринга. Италианската верига за пици FraDiavolo например предлага пици с моцарела Dreamfarm, а RossoPomodoro използва MozzaRisella, продукт от кафяв ориз, отгледан и покълнал в Италия.