0

В исоките температури през първата половина на февруари активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури в полските райони на страната, съобщават от секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Вследствие наднормените температури част от зимуващите във фаза трети лист посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони встъпиха във фаза братене. По-рано от обичайните срокове при раноцъфтящите овощни видове - бадем, кайсия, праскова, череша е регистрирана фаза набъбване на пъпките.

Условия

През периода до 22 февруари агрометеорологичните условия в полските райони ще се определят от средноденонощни температури над климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури. В края на второто и началото на третото десетдневие при пшеницата ще се наблюдава фаза трети лист и начало на фаза братене.

Очаквания

През периода съществени валежи не се очакват и състоянието на повърхностния почвен слой ще позволява подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури - фий, овес, грах, пролетен ечемик. Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви, а през втората половина от периода – за приключване на зимните растителнозащитни пръскания при овошките.

Задачи

През втората половина на февруари трябва да се извърши обследване на есенните посеви за вредители - обикновена полевка с праг на икономическа вредност (ПИВ) – 1 активна колония на дка и житен бегач с ПИВ – 5 броя ларви на m² и при численост над прага на икономическа вредност е необходима навременна растителна защита.