0

М ного често, когато купуваме кокошки с различен цвят, в стадото настава истински ад. Птиците започват да се кълват, като обикновено тези с преобладаващата окраска тормозят другите, които са малцинство.

В тази ситуация стопанинът трябва да се намеси, за да се върне спокойствието в стадото. Иначе има опасност някои от птиците да загинат.

Бабите ни имат лек за такава ситуация. Смята се, че ако напръскате кокошките с ракия, мастика или дезодорант и по тъмно ги вкарате да пренощуват заедно, мирът отново ще се възцари още на следващия ден. Това е така, защото птиците ще миришат еднакво и ще свикнат да приемат като част от семейството посестримите, които досега са ги дразнили с различното си на цвят оперение.

Този трик обаче не всякога работи. Но има и други начини да се справите с канибализма сред птиците. А най-важното е изобщо да не го допускате.

Стрес

Канибализмът обикновено се появява сред птици, които са стресирани. Стресираната кокошка започва да кълве посестримите си по перата, гребена или краката. Кръвта на раните настървява и останалите пернати и канибализмът бързо се разпространява сред цялото стадо. Ако бързо вземете мерки, проблемът може да бъде поставен под контрол. Но ако това не стане, можете да загубите част от пернатите. Защото след като веднъж се установи, този навик трудно може да се изтръгне.

Но нека първо да видим какви са причините, които водят до канибализма. Както посочихме по-горе, една от тях може да бъде смесването на птици с различни окраски. Тези, които имат превес, обикновено започват да тормозят малцинството, възприемайки ги като чужди. Канибализъм се получава и когато разширявате стадото с нови попълнения. Старите кокошки се настървяват срещу новите и започват да ги нападат. Затова е добра идея да купувате кокошки с един и същи цвят. Както и когато добавяте нови птици към стадото, новите да бъдат еднакъв брой със старите. Понякога причина за кълването е чисто и просто любопитство. Смята се, че именно заради любопитство старите кокошки кълват краката на новите попълнения в стадото.

Фактори

Но има и външни фактори, които стресират кокошките и те започват да се кълват. Птиците се стресират, когато в кокошарника е претъпкано. Те не понасят и жегата. В горещите дни канибализмът се засилва. Пернатите се стресират и от твърде ярко изкуствено осветление. Избягвайте да използвате крушки с бяла светлина с мощност над 40 вата. Ако птиците са на възраст 12 седмици и повече, използвайте крушки от 15 или 25 вата. Освен това не е добре да се използва изкуствена светлина за повече от 16 часа на ден. Постоянното осветление е стресиращо за птиците.

Пернатите се кълват и когато нямат достатъчно храна или вода. Те са постоянно гладни и започват да нападат посестримите си. Небалансираната диета също може да стане причина за канибализъм. Липсата на достатъчно протеини и други хранителни вещества карат кокошките да кълват перата си.

Липсата на достатъчно място за гнездене също може да стане причина за канибализъм. Добре е да има поне едно гнездо на всеки 5 кокошки. Избягвайте да поставяте ярко осветление над местата за гнездене.

Пролапс

Понякога канибализъм се появява, когато се получи пролапс на матката. Това става при много млади или тлъсти птици. Пролапсът настъпва, когато матката се разтяга и отнема повече време, за да се върне правилно в телесната кухина след снасянето на яйцето. Това се случва, когато кокошката е твърде млада – на възраст под 20 седмици, или когато е твърде тлъста. Когато матката е на показ за определено време, другите птици започват да я кълват заради любопитство. Следва кървене, което настървява останалите в стадото и се стига до канибализъм.

Продават се специални очила

Ето някои мерки, които да предприемем, за да избегнем канибализма в стадото. Добра идея е да пускате птиците из двора. Така те ще са заети да кълват растения, земята или насекоми, вместо да се кълват една друга.

Всеки ден давайте добро количество зеленина – детелина или някакви плевели. Това увеличава фибрите в диетата на птиците и така те се чувстват заситени.

Срещу канибализма сред кокошките се продават и специални очила, които се закрепват на клюна. Използвайте ги при агресивните птици.

На двора си можете да поставите някакви лъскави предмети, които да отвличат вниманието на кокошките. Провисете лъскави консервни кутии на нивото на очите, това ще им служи за играчка.

В краен случай отрежете част от клюна на най-агресивните птици.