0

О тглеждането на пилета е приятно занимание и чудесен начин всеки ден да имате на разположение пресни яйца.

Въпреки това има и предизвикателства, с които трябва да се справите.

Кокошките са всеядни и по природа много любопитни. Това може да е проблем, тъй като има растенията, които са токсични за тях.

Затова е добре токсичните растения въобще да не бъдат садени в градината, вместо постоянно да вардите стадото. Разбира се, може да вземете и друго решение. Тази част от градината, където имате токсични растения, да бъде оградена.

Инстинкт

Добрата новина е, че кокошките имат добър инстинкт за самосъхранение и сами се пазят от това, което не е добре да ядат. Някои директно избягват неподходящите растения, други ги опитват на вкус и започват да ги избягват впоследствие.

Някои породи са по-подходящи за свободно отглеждане от други, защото по природа отбягват токсичните растения.

Въпреки това има случаи, когато кокошките са изкушени да опитат неподходяща храна. Особено, ако вие сами давате токсичните растения, когато ги храните, то те ще бъдат по-склонни да ги опитат, тъй като ви имат доверие. Те могат да налетят на неподходяща храна и, когато са особено гладки, а наоколо няма нищо друго за хапване.

Симптоми

Ето някои симптоми на хранително отравяне при кокошките:

Хиперсаливация

Диария

Летаргия

Отпускане на главата и на опашката

Тремор и припадъци

Затруднено дишане

Невъзможност да стоят изправени

Ако забележите някои от изброените симптоми е възможно кокошките да са били отровени с някаква храна. Възможно е, разбира се, причината да е друга. Какъвто и да е случаят, най-добре е да заведете пострадалата кокошка при ветеринаря. Ако сте видели какво точно растение и консумирало пернатото, вземете при ветеринаря и част от него.

Ето част от растенията, които са токсични за кокошките.

Напръстник

На първо място, това е напръстника. Той може да е много красив, но може и да е опасен за кокошките, както и за някои други домашни животни. Напръстникът дори е отровен и за хората. Това растение съдържа химическото вещество дигиталис, приемането на което се отразява на работата на сърцето. То може да доведе до спадане на кръвното налягане, забавяне на пулса и шок. Операциите по отглеждането на напръстника трябва да се извършват с предпазно облекло, тъй като всички вегетативни части (корени, листа, стръкове и цветове) са силно отровни. Токсичността не намалява при изсушаване на растението. Трябва да се знае, че отровата преминава дори във водата, в която са натопени отрязаните му стръкове.

Нарцисът също е отровен за кокошките. А това е растение, което се среща почти във всяка градина. Ако отглеждате свободни кокошки не бива да се притеснявате много, защото в повечето случаи пернатите не му обръщат никакво внимание. Въпреки това бъдете нащрек в ранна пролет, защото нарцисите тогава обикновено са единствената зеленина в градината и може да изкушат кокошките. В по-късна пролет е по-безопасно да пускате пернатите в градината при нарцисите, защото пилетата имат много по-голям избор.

Азалия

Азалията е изключително красива, но е отровна, ако бъде погълната. Това растение съдържа граянотоксини, които причиняват проблеми с храносмилателния тракт, слабост, проблеми със сърцето, тремор. Токсинът блокира натриевия канал в клетките. Засягат се главно мускулните и нервните клетки. Токсично е цялото растение. Ако някоя от вашите кокошки има повишено слюноотделяне, диария, летаргия или припадъци, възможната причина е поглъщане на части от азалия. Птиците не могат напълно да се възстановят от този тип отравяне, освен ако не бъдат заведени незабавно при ветеринар.

Рододендронът е отровен за животните, включително за кокошките. Обикновено обаче пернатите не проявяват никакъв интерес към него. Листа, цветя, издънки, плодове и дори нектар и цветен прашец: всички части на рододендрона са отровни. Затова, когато боравите с рододендрона, трябва да носите предпазни ръкавици.

Нежно

Момината сълза е изключително красиво и нежно растение. Тя обаче е отровна не само за домашните животни и птиците, но дори и за човека. Момината сълза съдържа сърдечни глигозиди, които влияят върху изпомпването на кръв от сърцето. Това растение е толкова токсично, че може да отрови дори възрастен човек, ако се погълне. Един-два изядени листа може да доведат до фатален край. Токсинът се концентрира в корените, но всички части на растението са токсични. Пъвоначалните признаци са стомашно-чревни, с повръщане и хиперсаливация. Диарията е по-рядка. Сърдечните признаци включват брадикардия и сърдечни аритмии. Може да възникнат и гърчове. Смъртта може да бъде и внезапна, без никакви предишни признаци.

Опасен

Сготвения фасул е идеална храна на кокошките. Но суровия или сушения е опасен за пернатите. Суровия фасул съдържа хемаглутинин, токсин, който разболява птиците. Ако отглеждате фасул във вашата градина е добра идея да го оградите, така че кокошките да нямат достъп до него и да бъдат изкушени да го кълват.

Папратите е друго растение, което е опасно за пернатите. Погълнато в големи големи количества, те могат да бъдат токсични за пилетата. Отровените пернати отслабват, страдат от анемия и могат да имат тремор.

Листата на ревена са отровни за кокошките, както и за много други растения. Те съдържат големи количества оксалова киселина. Много градинари обаче отглеждат ревен в градините си. По принцип кокошките не му обръщат внимание, но е зле това растение да бъде оградено, така че пернатите да нямат достъп до него.

Пипер и домати зад ограда

Представителите на семейство Картофови – домати, пипер, картофи, патладжан, присъстват във всяка градина. Картофовите обаче често са богати на алкалоидни глюкозиди, които са токсични за хората и животните, могат да бъдат от слабо дразнещи до фатални в малки количества. Затова е добре да оградите зеленчуковата си градина, така че пернатите да нямат достъп до нея. И не само това – така ще предпазите и самите растения да не бъдат изкълвани от птиците. Не позволявайте на кокошките да кълват листата на представителите на семейство Картофови, както и неузрелите плодове. Зелените картофи и зелените патладжани съдържат токсина соланин. Можете обаче да храните кокошките с узрели домати, сварени картофи и патладжани, но им давайте умерени количества.