0

К огато кажем пролет, първата асоциация са пролетните цветя, които изпъстрят градината ни.

Лалета, зюмбюли, нарциси...

Ако отглеждате нарциси, трябва да знаете няколко важни неща, за да им се радвате с години.

За щастие това растение се отглежда лесно. Родината на нарциса е Южна Европа, основно Испания и Португалия. С годините той се разпространява и из останалите части на Стария континент. Европейските колонизатори пък го разпространяват и из Новия свят.

Нарцисът е многогодишно луковично растение. Чрез събиране и съхранение на хранителни вещества в луковицата след цъфтеж (основно въглехидрати), те презимуват и цъфтят отново следващата година. Растенията, които съхраняват хранителни вещества и цъфтят по този начин, се наричат геофити.

Тънкости

Макар нарцисите да са често срещани в градината, има няколко тънкости в отглеждането им, които може би ще ви изненадат.

На първо място тези растения рядко имат нужда от подхранване. Те са едни от първите, които се появяват през пролетта. Затова рядко се налага да се конкурират с останалите растения за хранителни вещества. Те имат достъп до всички хранителни вещества, акумулирани през зимата, докато почвата си е почивала.

Много често наторяваме, без изобщо да знаем има ли нужда от подхранване или не. В повечето случаи се оказва, че отговорът е отрицателен. Ако се притеснявате от запаса от хранителни вещества в почвата, най-добре е първо да направите тест. Като цяло, ако нарцисите цъфтят, наторяване не е необходимо.

Листа

Знаете ли, че нарцисите могат да развият листна маса, но да нямат цъфтеж? Причините за това при геофитите могат да бъдат няколко.

Ако това се случва в първата пролет след засаждане на луковицата, значи е много вероятно да не са засадени достатъчно на дълбоко или да са засадени в неподходящо време.

И в двата случая най-добре е да се изчака до следващата година. Цикълът на цъфтеж на растението ще се коригира и луковицата ще достигне правилната дълбочина от само себе си.

Липсата на цъфтеж при по-възрастните нарциси може да е причинена от дефицит на хранителни вещества заради бедна почва или понеже листата са били отрязани твърде рано.

Направете тест на почвата и наторете, ако е необходимо. Костното брашно е много подходящ тор, който се освобождава бавно, за всички луковични цветя. Ако тези причини не са налице, много е вероятно нарцисите да са нападнати от неприятели или заболявания.

Особеност

Нарцисите буквално могат да пълзят през почвата. За разлика от семената за луковиците често ни съветват да бъдат засадени в правилната посока. Корените трябва да сочат надолу, така че растението да израсте нагоре. Но понякога можете да попаднете на луковици, за които да не знаете кой край кой е. В тези случаи засадете луковицата настрани.

Нарцисите могат да коригират своето място в почвата. В това отношение те имат общо с доматите.

Нарцисите и доматите имат способността да пускат допълнителни корени, извън основния корен. Тези допълнителни корени имат специална функция. Доматите ги използват, за да подобрят приема на вода и хранителни вещества. Нарцисите пък ги използват, за да се местят в почвата. С тяхна помощ луковицата може да застане на по-голяма дълбочина. А ако тя е засадена настрани, ще я изправят.

Листата са като фотоволтаици за луковицата

Може да е изкушаващо да косите нарцисите, когато цветовете са повехнали. Но не го правете. Помнете, че става въпрос за геофит. Такива растения имат нужда да съхранят хранителни вещества за следващата година. Листата им продължават да растат и да фотосинтезират енергия за растението дълго след като цветовете прецъфтят. Гледайте на листата като на фотоволтаици за луковицата под земята.

За най-голям ефект премахнете увехналите цветове и оставете листата да растат. Те ще загинат по естествен начин в рамките на 4-6 седмици. След като и листата пожълтеят и изсъхнат, ги окосете или ги отрежете.

Отровно е цялото растение

Помнете нещо много важно – нарцисите са отровни! При това отровно е цялото растение. Те съдържат алкалоид – ликорин. Ако погълнете част от нарцис, ще получите диария, повръщане и коремен дискомфорт. В големи количества растението е дори смъртоносно.

Хората с домашни любимци трябва да са много внимателни, когато засаждат нарциси. За щастие повечето домашни любимци някак си знаят, че трябва да стоят далеч от тези растения.