0

О бщинските съветници в Кресна на сесията си на 7 юли взеха решение с голямо мнозинство, с което задължиха животновъда в село Влахи Сидер Седефчев в срок до 10 август да премести обора с автохтонни породи кози извън населеното място. Те се позоваха на Наредбата за отглеждане на селскостопански животни. Другото решение е, че фермерът не бива безконтролно да пуска кучетата си.

„Това решение за мен е нищожно. Вече го казах и на общинските съветници. Ще го обжалвам в съда. Вече 23-24 години отдавам цялата си енергия в село Влахи, за да правя нещо смислено, аз съм природозащитник по призвание, художник по душа, регистриран съм като земеделски производител и професионален животновъд. Всичко срещу мен е на личностна основа, на някои хора все нещо им пречи. И си мислят, че нещо съм им длъжен, защото не съм оттук”, заяви за „Телеграф” Сидер Седефчев. Той призна, че единият му обор с кози е в село Влахи, но въобще не смята да го мести извън селището.

Според него европейското законодателство е над Наредбата на местния парламент, а в него никъде няма ограничения по отношение на отстоянието от населеното място. Животновъдът призна, че единият обор с кози е в самото село. Но подобно нещо е характерно за всички населени места в общината, та дори и за град Кресна. Това би означавало над 80% от фермерите да спрат дейността си, защото оборите им са в населено място.

„Толкова усилия съм положил да възстановя породата на каракачанската овца. Нямам ден почивка с тези животни - отглеждам 80 кози и около 500 овце. Произвеждам и храна. И така е от години. Но завистта и злобата са навсякъде около нас. Няма как да ме изгонят оттук. Ще си замина, когато сам реша”, категоричен бе Сидер Седефчев.