0

П рез първата половина от третото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичните норми, е прогнозата за периода 21-27.10.2022 г. на Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ.

Покълване

При засетите в началото на месеца посеви от пшеница и ечемик ще протичат фазите покълване, поникване (агростанции Новачене и Павликени) и начало на листообразуване, при зимната рапица – листообразуване. В много райони от страната лимитиращ фактор за развитието на посевите с есенни култури ще бъде недостигът на влага в горните почвени слоеве. През втората половина от периода започват да текат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на зимни житни култури по Черноморието.

Стърнища

Дефицитът на почвени влагозапаси в горния слой ще затруднява качественото провеждане на дълбока оран на стърнищата, предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пшеница и ечемик.

Времето ще е подходящо за обследване на посевите със зимни житни култури за появата и вредната дейност на някои вредители – обикновена полевка, житен бегач, житни мухи и листни въшки. Особено внимание трябва да се обърне на площите, на които се прилага монокултурно отглеждане.

Карбамид

Условията ще позволяват извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения – почистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на старата и напукана кора, и третиране на семковите овощни видове, засегнати от струпясване, с 5% разтвор на карбамид за ограничаване на заразата.