0

С едмицата беше спокойна и понижението в котировките на основните зърнени контракти на световните стокови борсови пазари продължава, отчитат в бюлетина си за изминалата седмица от Софийската стокова борса.

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница слезе с нови 7 долара до 252 щ.д./тон, тази във Франция свали 4 евро до 235 евро/тон. Украйна котира пшеницата с 3 долара надолу до 257 щ.д./тон, както и Русия – минус 5 долара и 260 щ.д./тон. Движението при царевицата е още по-изразено – в САЩ поевтиняване имаше с цели 17 долара до 252 щ.д./тон, Франция  слизане със 7,75 евро до 219,25 евро/тон, Русия минус 3 долара до 250 щ.д./тон.

Ечемик

Цената на ечемика не се промени в Русия и остава 244 долара/тон, а във Франция е с минус 4 евро до 220 евро/тон. Рапицата на Euronext, преживяла за последните месеци чувствително поскъпване и последващ спад, сега се срина с 38,50 евро до ниво от 403,50 евро/тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, която от известно време се движи синусоидално и напоследък продължаваше да се придържа към низходяща крива като беше стигнала до под хиляда долара, а в края на април беше отскочила стремглаво нагоре, за поредна седмица се връща надолу със спад от 60 долара и вече се котира на 920 щ.д./тон. Рафинираната захар единствено прави изключение през изминалата седмица, като поскъпна за доставка – месец август и добави 1,30 долара, достигайки до 706,60 щ.д./тон на борсата в Лондон.

У нас

На Софийска стокова борса седмицата премина със слаба активност и търговията остана вяла като директна последица от продължаващата политическа криза и липса на правителство и стабилност.