0

П рез април агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. През първата половина от месеца те ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи, които ще подобрят почвените влагозапаси и условията за вегетация на есенните посеви и засетите пролетни култури. Вследствие поднормените валежи през март с изключение на места в Западна България почвените влагозапаси в 50сm и 100сm слой са незадоволителни за началото на пролетния вегетационен период, анализира Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ, в месечната прогноза за април.

Сливен

В част от източните райони (агростанциите Разград, Долни чифлик, Сливен) нивото на влагозапасите в 50 сm слой при зимните житни култури в края на март бе под 70-75% от ППВ.

През първото и началото на второто десетдневие на април прогнозираните наднормени температури ще ускорят вегетацията на есенните посеви. През този период голяма част от зимните житни култури в полските райони ще встъпят във фаза вретенене.

Закаляване

През повечето дни от втората половина на април развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури и валежи, близки до климатичните норми. През втората половина от второто десетдневие се прогнозира вероятност за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляването на зеленчуковия и тютюневия разсад. Прогнозираните минимални температури до минус 2°С при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и младите завръзи на овошките.

През третото десетдневие вегетацията на зимните житни култури ще протича с умерени темпове.

Пшеница

През десетдневието при пшеницата ще се наблюдава преход от фаза вретенене към изкласяване и фаза изкласяване. Междуфазният период вретенене – изкласяване е критичен за заразяване на зимните житни култури с брашнеста мана и кафява ръжда. През този период посевите с пшеница трябва да се обследват за наличието и вредната дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо своевременно третиране.

Фунгициди

През месеца прогнозираните чести валежи и вероятността за градушки ще бъдат предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести по овошките - ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка, къдравост по прасковата и др. След градушка за ограничаване на риска от вторични зарази с патогени е желателно при първа възможност третиране с медсъдържащи фунгициди.

Памук

През април по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в началото и в края на първото, през втората половина от второто и в средата на третото десетдневие.

Температурата на почвата в 10 сm слой в края на второто десетдневие в полските райони ще достига подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно, а през третото – и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши и др.).