75 дка градини с орехи и лешници изхранват три поколения в Плевенския град Славяново. Любопитно е да се научи, че градините са създадени по първите проекти „Млад фермер“ преди 16 г. Времето, когато проектите на младите земеделци бяха обект на ирония и вицове сред агросектора, защото едва ли не всеки втори или трети проект беше за орехова градина или калифорнийски червей. Все още не е ясно колко градини са успели да се развият или да оцелеят от първата десетилетка на 21-ви век, но тази в Славяново не само е оцеляла, а храни три поколения. Тогавашният млад фермер вече е дядо на трима внуци, въпреки това продължава да се грижи успешно за насажденията и да обработва още около стотина декара със зърнени култури.
Тъст
Тази любопитна и оптимистична история разказва неговият зет Борислав Анчев, който се включва активно в семейната дейност и в момента продава продуктите от семейното стопанство. Дядото се занимава с производството на суровини от градините с орехи и лешници. Също така обработва земя предимно със слънчоглед, който пък се съхранява за добив на слънчогледово олио и шарлан. Практически мъжете са разделили дейността по производството и преработката и продажбата между себе си. Дъщерята, която е и съпруга, е ангажирана основно с трите деца.
Сортове
В градините се отглеждат лешници и четири сорта стари български орехи с тънка черупка, сред които са Извор 10, Шейново, разказа младият мъж. Отглеждат ги екологично, като ги пръскат само с бордолезов разтвор - син камък и вар. Навсякъде има капково, защото дори и орехите без вода трудно се справят. „Не е възможно без него, цяло лято не е валял дъжд, пет месеца капка не беше капнала миналата година“, разказа той. На въпроса имат ли добро плододаване, той отговори с шега: „Щом сме тук на пазара, значи е добре“.
Трошачки
От реколтата се използва абсолютно всичко. Черупките се продават на техни колеги, които пък ги използват за огрев.
Семейното стопанство има цех с две каменни мелници. Имат си и преса за добива на масло, те се намират в обособена за целта сграда. Цехът е оборудван с техни средства. Имат си орехотрошачка и лешникотрошачка. След като излязат от трошачките, плодовете падат върху лента, където три добри жени отделят останалите в ядката черупки, обясни процеса Борислав Анчев. Именно от тези ядки се прави тахан, халва от лешници и от орехи. Предлагат се и сурови ядки, както и захаросани, основно на пазарчето пред Министерство на земеделието и храните. Там сред богатия асортимент от ядкови продукти могат да се намерят и бадеми, фъстъци, а последният интересен тахан е от кайсиеви ядки.
Кайсия
От тази ядка се предлага и масло, и брашно.
С него може да се овкусяват сладкиши, таханът да се използва за салати и всичко, за което един тахан се използва. Маслото освен за салати е отлично козметично средство. Любопитно е да се научи, че то е богато на витамин В17. Съдържа в естествен вид големи количества от витамините А, Е и В-група, които са важен биостимулатор за различни физиологични и биохимични процеси в организма. То е също така богат източник на незаменими мастни киселини Омега-6 и Омега-9, въпреки това трябва да се използва в малки количества, защото ако се прекали, може да бъде токсично, предупреди Борислав. Според него не е препоръчително за деца под две години. За бебета е подходящо масло и тахан от сусам, каза той. Такъв може да се намери на щанда и при тях, както и от бял трън, който пък е истински лек за черния дроб.
Шарланът е най-търсен
Стопанството предлага различни видове студено пресовано олио. Много от суровините купуват от техни колеги.
Те имат шарлан, ленено, от тиквени семки, орехово, лешниково, черен кимион, бял трън и кайсиево. Всяко си има своите добри характеристики. Например лешниковото е подходящо за салати и е с много приятен вкус, както и ореховото, което придава на хубава салата с домати плътност. Като добавиш и овче сирене, не ти трябва друга храна освен домашна питка, пошегува се Борислав. Според него маслото от бял трън, освен за прочистване на черния дроб, се приема по лъжичка сутрин и е много добра добавка и за салата. Най-популярен обаче си остава шарланът, масло, студено пресовано от слънчоглед.
Те използват собствен слънчоглед. Имат си от миналата година и не го продават, защото им е необходим за шарлана. От него правят и тахан, халва, включително и шоколадова с тахан от слънчоглед.
