0

О рхидеите трябва да се пресаждат след закупуването, след това на всеки една или две години или когато корените излязат от саксията. Ако са ви подарили орхидея, е добре да е пресадите веднага, когато цъфтежът бъде преустановен. Това се налага, тъй като от разсадниците до магазините орхидеите се транспортират в малки съдове в субстрат, който задържа вода. Това позволява на растението да понесе транспортирането. Но ако остане дълго време в същия съд, корените й може да загният.

Кора

След това всяка година проверявайте дали боровите кори, в които растението е засадено, са се разградили на по-малки парчета. И ако това се е случило, е добре да пресадите и смените субстрата, тъй като малките парченца кори буквално могат да задушат корените.

Пресаждане е необходимо и когато на корените започне да им става тясно и те се подават от съда. Това е сигурен знак, че растението има нужда от нов по-голям съд. Когато корените излязат извън саксията, растението започва да изпитва недостиг на хранителни вещества. Затова е много важно да му осигурим нов съд. Пресаждането на орхидеята звучи като сложно начинание, но всъщност е съвсем лесен процес.

Необходимо

Необходими са ви следните неща: първо, нова почва от борови кори. Нужен ви е и по-голям съд от стария с един размер. Вземете и остри ножици или нож за резитба, които трябва да стерилизирате в 10-процентов разтвор от белина. Осигурете си и ръкавици, за да предпазите ръцете си. Здравите корени на орхидеята са белезникави. Зеленото на върха показва нов растеж. Ето как да пресадите растението стъпка по стъпка.

Поливане

Няколко часа преди пресаждане полейте растението. Извадете орхидеята от саксията. За да си помогнете, притиснете страните на пластмасовия съд. Ако и това не помогне, разрежете и счупете старата саксия. Измийте добре корените, за да падне останалият стар субстрат. След това накиснете корените във вода за няколко минути, за да омекнат. Извадете корените и водата и се опитайте внимателно да ги разплетете. Премахнете с ножицата старите изгнили или сухи корени, които са покафенели. Задължително след това обработете раните с канела.

Дренаж

Пригответе новата саксия. На дъното й направете дренаж с малки камъчета. Накрая поставете орхидеята в новата саксия с една ръка и изсипете новите кори върху разплетените корени, така че да се запълни пространството между тях. Саксиите за орхидеи са прозрачни, тъй като в природата корените й са надземни и имат нужда от светлина, за да фотосинтезират.

Място

Поставете пресадената орхидея на сенчесто и хладно място. Трябва да изчакате седмица или две, преди да полеете. Тази почивка стимулира корените да растат в новия субстрат. Още една тайна – орхидеята трябва да е в малка саксия. Това й позволява да цъфти по-често и по-обилно. Пренесете я в по-голяма чак като видите, че растението е спряло да расте.