0

О ръдие с газ ацетилен пази вече пет години зеленчуковите градини в село Богомилово. Това е система, която е монтирана преди пет години на полетата и оттогава не е имало никакви поражения от ледени късове там. В резултат на защитата близките села също са страдали по-малко от небесния ад.

Без ракети

За това разказа Димитър Ангелинов в Ден на отворените врати в старозагорското село Богомилово, организран от Асоциация „Традиционни български консерви“, на която той е председател, както и съсобственик на полетата. Оръдието не стреля с ракети, не е опасно за никого. Ангелинов обясни, че съоръжението произвежда шокови вълни, като на всеки 6 секунди стреля с газ ацетилен, който се издига до 10 км височина.

Програма

Системата се управлява от Словения и има мрежа в много от страните на ЕС. Чрез сим карти се получава сигнал в софтуерната програма, чрез която се следи движението на облаците. Когато се зададе градоносен облак при разстояние 30 км, оръдията започват да стрелят. Целта е да се затопли атмосферата до 5000 м и когато облакът навлезе в тази зона, ледените късове да се топят и да паднат като дъжд. Така обясни на разбираем език схемата на действие на оръдията Ангелинов.

Луксозни коли

Практически собствениците не се занимават със защитата, това е работа на световната софтуерна система, която управлява десетки хиляди оръдия.

Този начина на защита се прилага в Германия. Историята на създаването е повече от любопитна. През едно лято силно пострадали от градушка заводите на БМВ заради колите, които се намирали на открито, като загубата възлизала на 20 млн. евро.

Тогава собствениците поискали помощ и специалисти от Франция и Испания разработили защита с този вид оръдия. Така едно оръдие охранява 500 дка. Преди пет години системата е струвала 30 хил. евро, сега е 50 хил. евро, каза Ангелинов. Съоръжението не е опасно за авиацията, не замърсява атмосферата и не е опасно за прелитащите птици.