0

У спешен бизнес с отглеждане на акари, които изяждат вредителите по растенията, правят в Израел.

Хората от цял свят са готови да платят огромни суми за така наречените органични продукти, отглеждани с малко или никакви химикали. В същото време без съвременните пестициди реколтата е почти невъзможна за спасяване, след като твърде много вредители са готови да изтрият усилията на фермерите. И тук на помощ на хората идват биологичните методи на борба.

Милиони печалба

Една израелска компания комерсиализира отглеждането на малките акари Phytoseiulus persimilis и печели милиони долари годишно от това, пише изданието Haaretz.

Работата е в това, че тези паякообразни са един вид ренегати и те унищожават другите акари, които причиняват непоправима вреда на растенията.

Ценните акари, всеки от които е с дължина не повече от половин милиметър, се събират в малки пакетчета, които приличат на тези за чай и се изпращат с голямо внимание на клиентите. Цената на един грам Phytoseiulus persimilis е около $600, съобщава kr.ru.

Месоядни

Уникалността на тези кърлежи се състои не само в тяхната месоядност, но и в тяхната невероятна ненаситност и едно такова бебе кърлеж може да изяде до седем акара вредители, или около 20 от техните яйца на ден.

Месец

Месоядните акари не живеят дълго, само около месец, но през това време успяват да дадат потомство, което достига до 50 индивида. Единственият проблем е, че там, където са необходими тези паякообразни, климатът не е много подходящ за тяхното размножаване. Това прави възможно отглеждането им за продажба в долина близо до град Бейт Шеан в Израел.

Превод: Павел Павлов