0

Д ържавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево" ще заработи до дни. Това съобщиха министърът на земеделието Кирил Вътев и шефът на Агенцията по храните д-р Светлозар Патарински по време на блицконтрол в комисията по земеделие в парламента.

Така те отговориха на въпрос на депутат, който припомни, че с промени в Закона за агрохранителната верига лабораториите на границата ще бъдат само държавни. Припомняме, че през януари лабораторията трябваше да заработи, но все още течаха ремонтни работи.

Фокус

Кирил Вътев заяви, че вече са на финала и в края на февруари, а може и по-рано, съоръжението може да заработи. Предвижда се новата лаборатория да може да посреща до 250-300 камиона на ден, но капацитетът й може да удовлетвори и 500 на ден. Според Светлозар Патарински ремонтните дейности на сградите и помещението са приключени, налично е оборудването, както и фирмите, които калибрират част от него. Той допълни, че са подадени документи за акредитация и текат необходимите срокове за нея. В програмата и плана на БАБХ е до края на месеца да мине оценката и лабораторията да заработи. Персоналът, който ще заработи, е назначен към момента, увери шефът на агенцията по храните.

Консумативи

Заплашена е доставката на консумативи от фирми, на които не е платено в края на годината и това може да блокира работата на агенцията, предупреди депутат Христо Даскалов. Той попита кога ще бъдат издължени 30 млн. лв. към тези доставчици. Според министър Кирил Вътев обаче през юни месец на 2023 г. кабинетът е заварил неплатени много сметки от 2022 г. Голяма част стопихме до края на 2023 г. и продължаваме да наваксваме, но има още за 2022 г., увери агроминистърът. „Голямата разлика от правеното досега е, че тази година са доставени и изплатени всички ваксини за профилактичната програма и ваксинацията на животни ще се изпълни в подходящите срокове, а не да се чудим как да ваксинираме животни със закъснение, защото през лятото при тези жеги е известно, че това не бива да се прави“, обясни той. Тогава животните не трябва да се ваксинират.