0

О вце спят с другите от стадото, близо една до друга и са винаги нащрек. Дори и в съня си имат готовност веднага да бягат ако ги грози заплаха.

Овцете, независимо, че са легнали, в сън прекарват не повече от пет часа. Някои животни остават будни, за да предупредят останалата част от стадото, ако се приближи „враг“. По правило, овцете спят за кратко – една фаза на сън обикновено продължава не повече от десет минути. Едва, когато се почувстват напълно сигурни, заспиват, пише „Овцевъд и Козевъд“.

Поза

Обикновено овцете спят по корем, за да могат да избягат възможно най-бързо в случай на опасност. Лесно можете да разпознаете спящо животно по позицията му: обикновено има увиснала глава и шия. Само, когато животните се почувстват напълно сигурни, те лягат на една страна. По време на дълбок сън овцете понякога лежат настрани с изпънати крайници. Тъй като са лесна плячка за врагове в тази позиция, те обикновено не остават за дълго.

Други позиции по време на сън които заемат овцете:

Дивите овце спят с глави нагоре, за да забележат бързо хищници и падащи камъни.

След ставане, овцете обикновено се протягат силно.

Ако на една овца й трябва много време, за да легне, тя вероятно изпитва болка.

Овцете също могат да страдат от стрес. Тогава им е трудно да се отпуснат.

Преживяне

За да задоволят нуждата си от почивка, овцете почиват, докато преживят през целия ден. Животните повръщат предварително грубо нарязаната храна, дъвчат я старателно и след това я поглъщат отново. Поради различния си стомах, овцете са способни да усвояват растителни храни, които са несмилаеми за други тревопасни животни. Храносмилането на овцете е добре адаптирано към оскъдната им дажба и им дава възможност да си почиват дори, когато са будни.

Места

На теория овцете могат да спят навсякъде, където са щастливи и се чувстват в безопасност. Когато им се предостави възможност, свободно скитащите овце често избират по-високи места за нощувка – като хълмове. Стадата овце обикновено се придвижват заедно към избраното от тях място за спане привечер.

Докато нощта е спокойна и дребните преживни животни не се чувстват застрашени, те ще останат на едно и също място през цялата нощ. Животните обикновено спят близо едно до друго, тъй като стадото им предлага защита и топлина. Топлината е особено важна след стригането на овцете през пролетта.

Майка

Агнетата спят много през първите дни от живота си. Здравите агнета обикновено сучат овче мляко веднъж или два пъти на час и след това отново заспиват. Агнетата прекарват около осем до дванадесет часа на ден в сън. По време на сън агнетата лягат възможно най-близо до майка си за топлина и защита.

Здравите агнета обикновено се разтягат много, когато се изправят. Когато агнето е сгушено, това може да означава, че е гладно или болно.

Може да сънуват

И следва въпросът – могат ли овцете да мечтаят.
Тъй като овцете също прекарват част от съня си в това, което е известно като REM сън, има някои признаци, че те сънуват. По време на тази фаза на сън, мозъкът е особено активен и клепачите на спящото животно се движат бързо. Това може да означава, че овцете също сънуват по време на сън.