0

В ъпреки че в момента са пости, ноември и декември са месеците, когато семействата, в които има ловци, се радват на месо от дива свиня, еленско, сърнешко и една от най-вкусните птици фазан. За жалост много от домакините не знаят как да приготвят дивеч, защото традициите в приготвянето му са се загубили.

Концентрирано

Който е опитвал диво прасе, знае, че две парченца стигат да се заситиш. В него практически няма мазнини, а основно белтъчини. Затова, който го приготвя, трябва да има предвид този факт, защото то е много по-сухо от отгледаните индустриално животни. Задължително преди това трябва да се дадат проби за трихинелоза в лаборатория към БАБХ, както и да се провери за АЧС.

Деликатес

Дивото прасе може да се сготви на различни ястия, включително с кисело зеле, но задължително трябва да се добави сланина и много мазнина. Но едно от ястията чудеса безспорно си остава суджукът от дивеч, в който месото от глиган е, разбира се, доминиращо. Щастливците, които са имали шанса да вкусят от този деликатес, няма как да не признаят, че няколко парченца от него могат да изпият цяла кана вино, толкова е концентрирано и засищащо. Има различни рецепти за суджук от диво прасе, които включват добавка на телешко, но класиката си остава месо от глиган, от сърна или елен и задължително сланина.

Една от интересните рецепти за суджук от глиган е на Румен Радев, който добавя телешко, но ако имате еленско, е по-добре да използвате дивеча. Ето и необходимите съставки, като в зависимост от това с колко месо разполагате просто трябва да спазвате съотношенията. 2 кг месо от дива свиня, 1.7 кг телешко или говеждо месо или толкова еленско, 300 г сурова сланина, но може и повече, 2 глави кромид лук, ½ ч.ч. гроздова ракия, 40 г смлян кимион, 20 г едро смлян черен пипер, 20 г стрита червена суха люта чушка, 8 г смлян бахар, 10 г смлян кориандър, 3 сушени плода от хвойна, 2 дафинови листа, 100 г чиста сол, 4 г селитра, свински тънки черва.

Хвойна

Месото от глиган се реже на едро, слага се в дълбок съд и се покрива с вода. Добавя се на едро нарязан лук, счукани плодчета от хвойна и чаша ракия (тя го омекотява) и се оставя да отлежи на студено едно денонощие. След това месото се отцежда, пак се слага в чиста вода да кисне един ден, вечерта се отцежда и се слага в нова вода да кисне до сутринта, отцежда се и се слага нова вода. Кисне до вечерта.

Широк съд

След тази процедура се премества в широк съд, прибавят се късчетата телешко или еленско, нарязаната сланина. Ръси се с кимиона, черния пипер, стритата чушка, бахара, кориандъра, смлените на прах дафинови листа, солта и селитрата, омесете добре, смелете през едра решетка и отново омесете добре. Режат се червата на 30-см парчета. Поставя се фунията на машинката, нанизва се черво и се пълни. Връзва се с конец. След това суджуците се набождат, за да излезе въздухът, и се минават с точилка. Окачват се да съхнат на сухо, студено и проветриво, но без течение място, като всеки ден се пресоват с точилка, докато се сплескат.

 

На тиган с печени дюли и ябълки

Суджуците могат да се приготвят на тиган с масло. Гарнитурата към тях може да бъде от пюре от моркови, картофи, печени ябълки и дюли с канела. Този суджук може да се добави и към пълнежа на тиква, пълнена с месо, кромид лук и сини сливи, и е божествено вкусно. Рецептата е много проста.

Тиквата се издълбава. Пълни се с кромид лук, нарязан на едро, поне половин килограм, късчета свинско месо или телешко, може и еленско, шепа сини сливи, малки парченца узряла сланина, парче нарязан суджук от дивеч. Добавя се малко масло или свинска мас, в случай че свинското е сухо. Добавя се чаша вино. Затваря се с капака и се слага в дълбока тава да се пече на фурна колкото е необходимо, докато тиквата омекне. Необходими са поне пет часа. Сервира се с тънки пресни содени питки, приготвени само от брашно, сол и вода и печени на тиган.

Преди да започнете направата на суджук, прочетете внимателно раздел „Препоръки и описания“, подраздел „Съвети за направа на домашни салами“.

Ловджийска наденица по Звездев -300-400 грама месо от диво прасе, два пъти повече месо от сърна, същото корличедтво свинско, черва за пълнетне, сол, черен пипер, кимиоино, мащерка, босилек, гроздова ракия, червено вино накисваме дивечовото месо във вода, подправки по желание.Смиламе и овкусвямаеСтои едно денонощие Накисваме червата в хладка вода и пълним с каймата как се готви диво прасе