0

П азари на български храни и земеделски продукти могат да бъдат Африка и Арабския свят, а не Западна Европа. Аз не зная кой интригант ни вкара бръмбар в главата преди 40 г., че българският пазар е в Западна Европа. Това е най-голямата заблуда на тази държава и икономика. Това коментира популярният в страната ни бизнесмен от Нидерландия Патрик Смитьойс, който говори перфектно езика ни, женен е за българка и живее в София. За него България е втора родина, а една от каузите му е да се бори за чиста природа, гори, земеделие в страната ни. Това откровение той направи пред стотици почитатели на българската природа на форум за почвите в столицата.

Буферна зона

Трябва да осъзнаем, че България е сама и сама трябва да се изтръгне от дъното, до което е стигнала, направи анализ Смитьойс на бедствената ситуация в земеделието. Той директно разби илюзиите на тези, които все още се надяват, че това ще направи ЕС вместо нас. Трябва да сте наясно, че сте в една лодка с източните страни, включително и Украйна, и че Западът ви взе в ЕС, защото има нужда от буфер, от пазари, от работна ръка и от суровините и от природните ви богатства, посочи безмилостно нидерландецът. Трябва също да знаете, че Западът никога няма да ви позволи да го биете в неговата игра. Също, че когато реши, че един бизнес е изчерпан, ще го вкара тук под предлог, че българите са узрели вече за него, посочи той.

Богатства

Добрата новина е, че никъде по света няма толкова идеална комбинация от почва, слънце и дъждове за земеделие като в България. Затова се огледайте и вижте, че пазарите ви не са в Дания или Белгия, където щандовете са пълни с храни, а Африка, където милиони нямат какво да сложат на трапезата си. Само 100 млн. са в Египет, която е много по-близо до София, отколкото Париж. Там има нужда от всякакви неща, а ние по една случайност живеем в държава, където благодарение на почвата сме в състояние да произвеждаме най-много храна на квадратен метър в целия свят.

Единственият начин да се излезе от този ад е икономически. Три неща трябва да се направят. Да се търсят нови пазари, да не се занимаваме с безсмислени производства и да има суперполитици със здрав гръб, които да направят план, който неотклонно да се следва. И тогава, когато банковата сметка постепенно набъбва на всеки в тази страна, ще се върне надеждата, посочи изхода нидерландецът Патрик Смитьойс.